Hlavní obsah

Prázdniny v Německu zatřesou rodinnými rozpočty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Romantické soutěsky, rozeklané horské štíty, průzračná jezera, moře, ale i pohádkové zámky a středověké vesnice. To všechno nabízí Německo. Kdo se rozhodne strávit dovolenou právě zde, musí se připravit na to, že sáhne hlouběji do peněženky. Zdražování se nevyhnulo ani našim západním sousedům.

Foto: Profimedia.cz

Kostnice a pohled na Bodamské jezero

Článek

V Německu se prudce zvýšily ceny ubytování, které kopírují růst provozních nákladů, a to nejen v hotelech, ale i v apartmánech či v rámci pronájmů prázdninových domů. Výši zdražení v souvislosti s ubytováním určuje kromě lokality také zájem turistů, píše web marktspiegel.de.

Nejrazantněji se ceny ubytování zvýšily u Starnberského jezera a hned v závěsu se drží Bodamské jezero. Zatímco průměrná cena za přenocování u prvně jmenované lokality v apartmánech a prázdninových domech činila v loňském roce 175 eur/noc (zhruba 4400 korun), nyní turisté zaplatí 197 eur/noc (4956 korun), což představuje nárůst o 12,6 procenta. Ti, kteří míří k Bodamskému jezeru, se musí připravit na to, že zaplatí v průměru o 10,27 procenta více na průměrných 161 euro/noc (4 049), pokud si pronajmou apartmán nebo vilku. Třetí místo v pomyslném žebříčku zdražování patří žádanému ostrovu Sylt, kde se ceny zvyšují o zhruba osm procent na průměrných 216 euro/noc (5 433) za apartmán či dům.

Benátky začaly vybírat poplatek od jednodenních turistů

Cestování

Pokud byste dali v těchto lokalitách přednost ubytování v hotelu, rozhodně neušetříte. Jedna noc v hotelu u Starnberského jezera vyjde v rozmezí 3500 až 5000 korun. U Bodamského jezera je to 3500 až 4500 korun/noc a nejdražší je ubytování na Syltu: 6000 až 9000 korun/noc.

Překvapivě existuje oblast, kde ceny pronájmu apartmánů či domů ve srovnání s rokem 2023 klesly. Je to pobřeží Baltského moře a ostrov Rujána (-4,97 procenta). Ekonomové vidí dva důvody. Klesla poptávka, mnozí turisté zamířili na pobřeží Baltu, ale do cenově příznivějšího Polska. Současně se zvýšila nabídka pronájmů. „Počet apartmánů a bytů, které si lze u Baltského moře pronajmout, výrazně vzrostl. To může vysvětlovat, proč na pobřeží ceny nevzrostly a na Rujáně dokonce klesly proti loňskému roku,“ řekl Heike Müller z vyhledávače prázdninových pronájmů Holidu.de.

Italský Milán zakáže noční prodej jídla v ulicích. I zmrzliny

Koktejl

Hotelové ubytování v těchto lokalitách ale nepatří k nejlevnějším. Na pobřeží zájemci v sezoně musejí počítat s cenou od 3000 do 7000 korun/noc, na Rujáně jsou ceny vyšší, a to od 5700 do 8500 korun, samozřejmě lze najít ještě dražší ubytování, kdy se noc může vyšplhat až na 10 tisíc korun za pokoj v pětihvězdičkovém hotelu.

Kromě ubytování výrazně zdražily restaurace. Od letošního ledna jim skončila daňová úleva a tamější DPH se ze sedmi procent vrátila do sazby 19 procent. Naprostá většina gastronomických podniků zvýšení DPH promítla do konečných cen. A není to konec. Němečtí hospodští zdražují i kvůli zvýšeným nákladům na dopravu nebo zvýšené minimální mzdě.

Podle odborníků finanční společnosti Barkow Consulting vzrostly ceny dezertů oproti předchozímu roku o 9,7 procenta. Hlavní chody jsou také o 8,3 procenta dražší než v předchozím roce.

Dovolená v Chorvatsku? Připravte se, bude to cenová jízda

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám