Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Ukrajinskému ministrovi zemědělství zlomilo vaz podezření z korupce: Jde o milionové pozemky

Autor: ČTK, swp - 
25. dubna 2024
18:42

Ukrajinský protikorupční úřad podezírá ministra zemědělství Mykolu Solského v souvislosti s machinacemi se státními pozemky. V prohlášení zveřejněném na sociálních sítích uvedl, že Solskyj stál v čele zločinecké skupiny, která nezákonně získala stovky hektarů půdy v celkové hodnotě 291 milionů hřiven (174 milionů Kč). Ministr nabídl úřadům maximální součinnost. Po pár dnech rezignoval, oznámil to předseda parlamentu Ruslan Stefančuk.

Podle protikorupčního úřadu NABU byli mezi členy skupiny také pracovníci ukrajinského katastru nemovitostí. Jsou podezřelí, že zničili dokumenty, na jejichž základě měly dva státní podniky v Sumské oblasti na severu Ukrajiny právo trvale užívat pozemky. Ty byly následně převedeny do vlastnictví předem určených lidí pod záminkou uplatnění jejich práva na volnou půdu.

V letech 2017 až 2021 se skupina tímto způsobem zmocnila pozemků o celkové rozloze bezmála 2500 hektarů, které tehdy měly hodnotu přes 291 milionů hřiven. Převodu dalších téměř 3300 hektarů se podle protikorupční agentury podařilo zabránit.

„Organizátorovi schématu, současnému ministrovi, dvěma pracovníkům státního katastru nemovitostí a osobě, která trestnému činu napomohla, bylo doručeno sdělení o podezření,“ uvedla NABU.

„Zaručuji maximální otevřenost“

Jméno Solského prohlášení přímo nezmiňuje, organizátora skupiny nicméně popisuje jako „bývalého šéfa agrárního výboru Nejvyšší rady“. Tuto funkci někdejší podnikatel v zemědělství Solskyj zastával předtím, než se v březnu 2022 stal ministrem agrární politiky a potravinářství.

Solskyj v prohlášení na telegramovém účtu svého ministerstva uvedl, že médii prezentovaná obvinění se netýkají období, kdy zastával funkce ministra nebo šéfa agrárního výboru. Sporným převodem pozemků se podle něj již dříve začaly zabývat soudy.

„Zaručuji maximální otevřenost pro zjištění pravdy, což ale není potřeba – všechny údaje jsou přístupné orgánům činným v trestním řízení a důkazy a argumenty stran posuzují soudy,“ uvedl Solskyj. Ve čtvrtek nakonec rezignoval.

Solskyj by byl prvním známým ministrem za prezidenta Volodymyra Zelenského, kterého orgány činné v trestním řízení označily za podezřelého v korupční kauze, připomněl Reuters.

10:46
Dnes

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes, kdy pravoslavní křesťané slaví Velikonoce, řekl, že Ukrajinci klekají jen k modlitbě. Ukrajina už více než dva roky vzdoruje ruské agresi a nynější Velikonoce jsou třetí, které zažívá ve válečném stavu. V projevu prezident vyzval, aby se lidé modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě.

Lidé se podle něho mají pomodlit za vojáky na frontě, aby se vrátili domů živí, a za Ukrajinu a její obyvatele, kteří se „nedají zlomit“. „Ukrajinci poklekají jen k modlitbě a nikdy ne před vetřelci a okupanty,“ vzkázal Zelenskyj, který měl na sobě vyšyvanku, tradiční ukrajinskou vyšívanou košili. Projev pronesl před katedrálou Svaté Sofie postavené v 11. století.

10:26
Dnes

Ruské útoky na Ukrajině si za poslední den vyžádaly 4 mrtvé a 19 zraněných. Ruské síly útočily na cíle v devíti ukrajinských oblastech.

10:12
Dnes

K 5. květnu přišlo Rusko od začátku plnohodnotné invaze podle odhadů ukrajinského ministerstva obrany již o více než 474 000 vojáků.

Zobrazit celý online

Video  Ruská invaze na Ukrajinu. Jak to celé začalo?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa