Hlavní obsah

Časová osa sporu ANO s Hradem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spory o to, s čím kdo souhlasil či nesouhlasil ohledně důchodové reformy na uzavřeném březnovém jednání na Hradě, trvají mezi hnutím ANO a kanceláří prezidenta Petra Pavla bezmála měsíc. Novinky přinášejí přehled těchto událostí, jak šly v časovém sledu.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Schůzka prezidenta Petra Pavla se zástupci koalice a opozice k důchodové reformě, 28. března 2024

Článek

28. března 2024

Na Pražském hradě se koná schůzka za účasti prezidenta Petra Pavla, ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) a zástupců ANO Aleny Schillerové, Karla Havlíčka a Aleše Juchelky.

Po jednání vystoupil prezident Petr Pavel na tiskové konferenci, kde oznámil, že je na budoucím prodlužování věku odchodu do důchodu mezi vládou a ANO shoda a že debata se dál povede nad způsobem výpočtu.

Pavel: ANO a koalice se shodly na zvyšování věku odchodu do důchodu

Domácí

Schillerová následně poskytla Novinkám a Právu rozhovor, ve kterém uvedla, že se ANO s vládou na zvyšování věku neshodlo, další jednání ale nevyloučila s tím, že „je nezbytné, aby nám byla předložena analýza o stavu důchodového systému a o jeho předpokládaném vývoji se zřetelem na demografickou situaci země a na očekávaný populační a ekonomický vývoj“. Rozhovor vyšel 29. března.

2. dubna 2024

Jan Němec z Kanceláře prezidenta republiky poslal zástupcům ANO zápis ze schůzky na Hradě. Havlíček žádal jeho úpravu, Němec to odmítl s tím, že zápis je jen interní a může se upravit na příští schůzce.

Ve stejný den šéf ANO Andrej Babiš zveřejnil video, ve kterém oznámil, že ANO nesouhlasí se zvýšením věku odchodu do důchodu a nikdy souhlasit nebude.

Babiš hází vidle do vyjednávání ANO s vládou o důchodové reformě

Domácí

3. dubna 2024

Kancelář prezidenta vydala prohlášení, že si na sdělení k obsahu schůzky trvá. „Považujeme za zásadní sdělit, že u stolu spolu s A. Schillerovou a K. Havlíčkem bylo celkem 15 lidí, kteří obsah jednání slyšeli,“ napsala.

7. dubna 2024

Ministerstvo práce mělo odevzdat popis postupu, jak došlo ke stávajícímu návrhu rozsahu náročných profesí, ANO mělo připravit vlastní komentář a popis své představy o parametrech a principech druhého pilíře důchodového systému. Materiál však ANO neodevzdalo.

Andrej Babiš místo toho ve svém podcastu „Sorry jako“ ve stejný den sdělil, že ANO nebude vládě Petra Fialy (ODS) radit.

ANO odmítá sdělit svou verzi důchodové reformy

Domácí

19. dubna 2024

ANO zrušilo svoji účast na dalším jednání o důchodové reformě na Hradě, které se mělo konat 22. dubna. Zdůvodnilo to tím, že vláda opakovaně deklarovala, že reformu penzí prosadí i bez opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil z postoje ANO zklamání.

Stěžují si, a přitom nechtějí jednat. Pavel je z ANO zklamán

Domácí

22. duben 2024

Koná se schůzka na Hradě za účasti Jurečky a prezidenta bez hnutí ANO.

Foto: X / Marian Jurečka

Dubnové jednání o důchodové reformě, jehož se zástupci ANO nezúčastnili.

24. duben 2024

Poté, co média upozornila, že Hrad zveřejnil zápis z jednání, které proběhlo 28. března, jenž potvrzuje jistou shodu obou stran, zkritizoval zveřejnění dokumentu místopředseda ANO Karel Havlíček. Upozornil, že už 2. dubna se proti obsahu zápisu ohradil.

Večer poslankyně ANO Margita Balaštíková v České televizi tvrdila, že zástupci ANO na tiskové konferenci po březnovém jednání, kde Pavel prezentoval závěry schůzky, špatně slyšeli kvůli špatné akustice.

Na Hradě prý byla špatná akustika a celé je to bouda. ANO už neví kudy kam

Domácí

25. duben 2024

ANO oznámilo, že s vládou Petra Fialy (ODS) už nehodlá pokračovat v žádných jednáních, a to ani za účasti prezidenta.

Uražené ANO poslalo vládu k šípku

Domácí

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám