Hlavní obsah

Není to jen tak nějaký balvan. Navsí chce, aby sousední Jablunkov vrátil kamennou kouli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návsí

Neobvyklý spor mezi vedením obce a části obyvatel se rozhořel v Návsí na Frýdecko-Místecku. Lidem vadí, že několikatunový kámen ve tvaru koule darovala obec sousednímu Jablunkovu.

Foto: cs.wikipedia.org

V Návsí ležela kamenná koule na pozemku nedaleko mostu na Rogovci.

Článek

Kamenný sferoid našli dělníci před lety při stavbě obchvatu a poslední léta ležel poblíž ulice Pod Výtopnou a mostu na Rogovci.

Podobných koulí se našlo na Jablunkovsku a nedalekého slovenského lomu Megoňky víc. Kámen je z Bukoveckého pískovce a jeho vznik zatím nikdo uspokojivě nevysvětlil.

„Pokud se to nevysvětlí, neukáže se řádná darovací smlouva, měl by být navrácen. Je to raritní kámen, možná bludný balvan. Není to jen tak nějaký balvan,“ míní Marcel Kokeš, jeden z obyvatel obce s více než 3800 obyvateli, který za návrat kamene bojuje.

Přijde mi zvláštní, že jakýkoliv objekt, který se nachází na pozemcích obce, by mohl jakýkoliv zastupitel kamkoliv poslat, darovat, přemístit
obyvatelka Návsí Eliška Smeliková

„Vadí mi, že si to rozhodl místostarosta zcela sám. Přijde mi zvláštní, že jakýkoliv objekt, který se nachází na pozemcích obce, by mohl jakýkoli zastupitel kamkoliv poslat, darovat, přemístit,“ poukázala další z nespokojených občanů Eliška Smeliková.

Prozradila, že její kolegové a přátelé žijící mimo region říkají, že lidé z Návsí jsou tvrdé palice a že ten balvan charakterizuje jejich povahu.

„Přestěhovali ho, protože tam má být postavena vstupní brána do Návsí. Tu má ale každá druhá obec, kdežto takový kámen je něco unikátního. Nechápu, jak ho mohli darovat,“ kroutí Smeliková hlavou.

Foto: cs.wikipedia.org

V Návsí ležela kamenná koule na pozemku nedaleko mostu na Rogovci.

Ona i další obyvatelé Návsí dali svou nelibost už na jednání zastupitelstva. Vladimír Šnajdr vyzval vedení obce k podání písemného vysvětlení.

Upozornil, že kámen, jehož kulovitý tvar připomíná tzv. „megoňky“, nacházející se jen na několika místech na světě, byl jistým lákadlem turistů do obce. „Ptal jsem se, proč je mimo, kdo to schválil. A bylo by fajn, kdyby byl zpátky,“ řekl Šnajdr.

Jenže zastupitelé lidem odpovědi nedali a ani o kameni nijak nerozhodli. „Projednali jsme to na radě, rada to chtěla probrat na zastupitelstvu, kde však nebyl pan místostarosta. Takže jsme to odročili na další jednání,“ vysvětlil starosta Marian Waszut (KDU-ČSL).

Ta koule neměla žádné evidenční číslo a ani na její darování Jablunkovu neexistuje žádná darovací smlouva
starosta Návsí Marian Waszut (KDU-ČSL)

Novinkám potvrdil, že kámen nechal přemístit místostarosta Libor Herman (ANO).

„Ta koule neměla žádné evidenční číslo a ani na její darování Jablunkovu neexistuje žádná darovací smlouva,“ dodal starosta, kterému je líto, že kvůli zhruba desetitunovému kameni vzplály vášně.

Místostarosta Herman se nechtěl momentálně ke kauze vyjadřovat. „Necháme to na zastupitelstvo,“ dodal.

Obyčejný dům v Americe se stal turistickou atrakcí. Může za to balvan

Cestování

Starostu sousedního Jablunkova Jiřího Hamroziho (KDU-ČSL) překvapilo, když se dozvěděl, co přemístění kamene z Návsí k Městskému lesu v Jablunkově vyvolalo.

„Místostarosta Herman ho chtěl nechat k nám převézt už na podzim, ale nakonec jsme se domluvili, že to uděláme až po Velikonocích. Převoz jsme platili my,“ sdělil Hamrozi.

I on řekl, že kámen byl převezen bez darovací smlouvy. „Pokud by ho občané Návsí chtěli zpět, tak s tím nemám problém, ale někdo musí zaplatit převoz,“ upozornil s tím, že jej celá situace mrzí. „Nerad bych házel vidle mezi Jablunkov a Návsí,“ uzavřel Hamrozi.

Reklama

Výběr článků

Načítám