"Byl neuvěřitelný." Česká jednička pro MS sklízí ovace, dostala známku jako Bedard

jzp jzp
25. 4. 2024 20:03
Oznámení české nominace na hokejové mistrovství světa v Praze a Ostravě je ještě relativně daleko, ale už teď je jisté, že s brankáři - alespoň papírově - problém nebude. I díky zmrtvýchvstání Petra Mrázka.
Petr Mrázek v dresu Chicaga
Petr Mrázek v dresu Chicaga | Foto: Reuters

Oficiálně národní tým vyčkává, neoficiálně se počítá s tím, že dva ze tří brankářských postů na květnovém MS obsadí Petr Mrázek a Lukáš Dostál, kteří v NHL nepostoupili do play off.

O něco lépe si vedl 32letý Mrázek, jenž prožil ukázkové vzkříšení. 

Před dvěma roky i kvůli zdravotním problémům vyhořel v Torontu a po výměně do Chicaga se uvedl sezonou s procentuální úspěšností zákroků 89,4. Čekalo se, že po aktuální sezoně z klubu odejde. Na základě toho, že mu vedení neprodlouží kontrakt.

Jenže překvapil. V 56 zápasech zastavil 90,8 procent puků a stal se jedničkou. Jeho mladší parťák Arvid Söderblom s 88procentní úspěšností přihlížel v roli učně.

Už na konci ledna prodloužil Mrázek smlouvu o dva roky. V průměru si ročně přijde na 4,25 milionu dolarů, nejvíc v kariéře.

"Byl neuvěřitelný, zkrátka náš nejužitečnější hráč," velebila zkušeného Čecha vycházející chicagská superhvězda Connor Bedard, mimochodem jedna z tváří Kanady pro blížící se šampionát. "Když je ve formě, je hrozně těžké mu dát gól. Ještěže ho máme."

Za "zřejmě nejužitečnějšího hráče Blackhawks" označil Mrázka také online deník The Athletic, který mu za uplynulou základní část udělil nejvyšší známku A. Jako jednomu z pouhých čtyř hokejistů Chicaga. Pochopitelně mezi nimi nechyběl Bedard se zápisem 22+39 z 68 startů.

"Jakkoliv špatná sezona to byla (Blackhawks skončili v lize předposlední před San Jose - pozn. red.), bez Mrázka mohla být ještě mnohem horší. Ve většině zápasů dal mužstvu šanci vyhrát," dodal list.

Dokonce se dá říct, že z individuálního hlediska Mrázek vyrovnal svou životní sezonu 2015/16, kdy v 54 kláních za Detroit zazářil procentuální úspěšností zákroků 92,1.

Tentokrát odchytal o dva zápasy více. Zastavil sice méně kotoučů, 90,8 procent, ale připomeňme, že průměrná úspěšnost zákroků letos klesla už na 90,3 procenta.

V Mrázkově životním ročníku za Detroit to bylo 91,5. (Více o tom, proč si gólmani vedou stále hůř, čtěte zde.)

Co se týče Čechů, vyšší úspěšnost než Mrázek vykázal v této sezoně jen David Rittich (92,1), ale ten chytal jen 24krát. Nad 90 procenty skončil ještě Dostál (90,2). Další - Karel Vejmelka (89,7), Jiří Patera (89,3), Vítek Vaněček (89) a Dan Vladař (88,2) - zůstali pod ligovým průměrem.

Pozoruhodné je i to, že Mrázek byl nejvytíženějším českým brankářem v NHL za poslední dekádu. Chytal nejvíc od Ondřeje Pavelce, jenž si před deseti lety díky důvěře Winnipegu zachytal 57krát.

Herní praxi teď vzkříšený Čech může využít na domácím světovém šampionátu. Díky novému kontraktu mu ve startu nic nebrání.

"Jsem hrozně moc natěšený. Kdybych neměl smlouvu, nejspíš bych nejel. U Čechů to tak bývá. Pojištění je drahé. Všichni to víme. Kontrakt je tedy velkým plusem, mám šanci jet," prohlásil před časem.

 

Právě se děje

Další zprávy