Okamura (SPD): Zdravotní péče je veřejná služba, která musí být kdykoli dostupná všem

25.04.2024 20:07 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zhoršující se dostupnosti zdravotní péče

Okamura (SPD): Zdravotní péče je veřejná služba, která musí být kdykoli dostupná všem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura, předseda SPD

Nedostupná zdravotní péče trápí mnoho českých občanů. Výrazně přibylo lidí, kteří si u ministerstva zdravotnictví stěžují na nedostupnost zdravotní péče. Resort obdržel už 23 tisíc stížností, ještě před dvěma lety jich byla sotva pětina. Problém je hlavně se zubaři v Moravskoslezském kraji. Informovaly o tom Novinky.

„Z celkového počtu 23 069 stížností na nedostupnost péče je 15 713 stížností (tj. 68 %) na dostupnost zdravotní péče v oblasti stomatologie,“ řekl Novinkám a Právu mluvčí resortu Ondřej Jakob.

Anketa

Jste rádi, že v USA prošel balík pomoci pro Ukrajinu?

6%
92%
hlasovalo: 23707 lidí

„Nedostatek stomatologů, kdy je samozřejmě poptávka hlavně po ošetřeních hrazených zdravotními pojišťovnami, je způsoben také okolností, že řada nových lékařů zakládá soukromé kliniky, které nemají s pojišťovnami smlouvu a jejichž služby si pacienti musí plně platit,“ sdělil náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro zdravotnictví Martin Gebauer. Zubaři chybí hlavně v odlehlých oblastech s nižším osídlením.

ČT24 loni v říjnu informovala, že stálého stomatologa přes pojišťovnu nemá pětina lidí a roste nápor na zubní pohotovosti, protože pacientům se nedaří najít si stálého zubaře. Až dva miliony lidí v ČR nemají svého zubaře a nejsou u zubaře registrovány! Potvrzují to prý zdravotní pojišťovny a upozornil na to loni v únoru iDnes.cz.

Jde o dlouhodobé selhání státu a všech vládních reprezentací, které do dnešní doby nebyly schopny zajistit plošnou a finančně dostupnou stomatologickou péči pro všechny občany ČR po celém území republiky. Je to přece jeden ze základních úkolů veřejné správy a politické reprezentace. To, že miliony našich občanů nemají řádnou stomatologickou péči, pro ně znamená i velká zdravotní rizika a pro systém zdravotnictví i budoucí vysoké náklady, které přitom nebyly nevyhnutelné.

Zdravotní péče je veřejná služba, která musí být kdykoli dostupná všem českým občanům platícím povinné zdravotní pojištění a všem tzv. státním pojištěncům, což jsou např. děti, senioři či zdravotně postižení. Premiér Petr Fiala by měl proto navrhnout prezidentovi republiky odvolat Vlastimila Válka z funkce ministra zdravotnictví. Odmítáme zároveň další privatizaci zdravotnictví, která je záměrem asociální vlády Petry Fialy (ODS)!

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Bez války by Fialova vláda přišla o poslední téma

10:14 Schillerová (ANO): Bez války by Fialova vláda přišla o poslední téma

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k antikampani koalice SPOLU.