Matka zastřelené studentky řekla své Rakušanovi. Soustrast byla nejupřímnější, hádal se

25.04.2024 22:13 | Monitoring

Před poslance sněmovního bezpečnostního výboru dnes předstoupili rodinní příslušníci těch, kteří zahynuli při prosincové střelbě na filozofické fakultě. A emoce byly vskutku napjaté. Jedna z maminek obvinila ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), že z něj necítí úctu a respekt.

Matka zastřelené studentky řekla své Rakušanovi. Soustrast byla nejupřímnější, hádal se
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pietní průvod nazvaný Přenesení světla směřující k budově filozofické fakulty, u které vyhasly životy rukou šíleného střelce

Sněmovní bezpečnostní výbor na závěr svého jednání nedoporučil vznik vyšetřovací komise k tragické prosincové střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Předcházely tomu však emotivní chvíle a rozhovory s příbuznými obětí.

Jednou z těch, kteří do Sněmovny dorazili, byla matka zastřelené dvacetileté Elišky Lenka Šimůnková. Ta je přesvědčena, že spousta dětí mohla být zachráněna. „Nevrátila se domů spousta dětí a vy jste řekl, že vše proběhlo v pořádku,“ sdělila Šimůnková a obvinila Rakušana, že z něj necítí úctu a respekt. Ten se vůči jejím slovům ohradil.

„Byl jsem první, kdo veřejně, protože jsem na tom místě byl, vyslovoval upřímnou soustrast, která nikdy předtím nebyla tak upřímná jako v tomhle případě. Je mi to líto, že mi tohle říkáte, protože to není pravda. Musím se ohradit proti tomu, že bych nevyjádřil žádnou účast,“ uvedl ministr vnitra. 

Kromě Šimůnkové vystoupili i další zástupci obětí a zraněných při útoku. Jeden z mužů – otec jedné ze zesnulých – uvedl, že většina pozůstalých si nepřeje zřízení komise. „Pravdy se nebojíme, ale bojíme se toho, aby za pravdu nebylo vydáváno něco, co tak nebylo nebo co pravda není. To by mohlo ublížit,“ řekl muž a přál si také, aby bylo méně mediálních výstupů. Tím líp to podle něj bude jeho rodina snášet.

Bratr jedné z obětí se následně vyjádřil pro vznik komise, zároveň se také ptal, proč policie nezajistila hlavní budovu na Palachově náměstí stejně jako budovu v Celetné. Uvedl, že se domnívá, že policie situaci podcenila. 

K tragické střelbě došlo loni 21. prosince. Čtyřiadvacetiletý student fakulty tehdy zabil čtrnáct lidí z řad studentů i pedagogů a následně i sebe. Od té doby probíhá prověřování, skončit by mohlo do léta. Dozorující státní zástupkyně Jana Murínová dnes uvedla, že do konce května by měl být také hotov psychologický profil střelce. Už nyní je však podle ní zřejmé, že střelec nebyl duševně nemocný. „Lze jednoznačně vyloučit chorobný motiv na straně pachatele. Nebyl postižen duševní poruchou. Jsou předvoláni spolužáci, kamarádi, svědci. Jdeme hluboko do jeho života,“ uvedla Murínová.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To bych nikdy neschválil!“ Předvolební zásek. Rakušan potopil kampaň ODS

12:54 „To bych nikdy neschválil!“ Předvolební zásek. Rakušan potopil kampaň ODS

Do kampaně před evropskými volbami se vložil už i prezident republiky Petr Pavel, jenž uvedl, že ant…