Hlavní obsah

Rodinný dům stojící uprostřed pozemku je skvěle propojený s oběma částmi zahrady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Majitelé pozemku ve Středočeském kraji si přáli postavit rodinný dům. Okolní lokalita má vilový charakter a kolem jižní strany parcely vede ulice. Architekti proto na ni dům umístili netypicky, do středu. Díky tomu stavbu nyní obklopují dvě nezávislé zahrady, které mají odlišný charakter i míru soukromí.

Foto: Robert Žákovič a časopis Bydlení mezi panely

Dům v Černošicích stojí ve vilové zóně.

Článek

Nový rodinný dům navrhli do centrální části Černošic architekti z ateliéru OK Plan Architects. Objekt je složen ze tří kvádrů. První z nich tvoří předsunutá garáž, druhým je hlavní část domu a ve třetím, zadním, jsou umístěny pokoje pro hosty.

Zdi domu jsou bíle omítnuté, ovšem na doplňkových konstrukcích, jako jsou garáž, přístřešek a zídky, architekti ponechali pohledový beton. Objekt má dvě nadzemní podlaží. V prvním podlaží je hlavní obytný prostor velkorysým prosklením propojený se zahradou na jižní i severní straně.

Druhé podlaží je soukromá zóna rodiny, kde jsou umístěny ložnice.

Na místě staré chaty vznikl rodinný dům, který převzal její tvar. Roli hrál citový vztah

Tipy a trendy

Klasická zděná technologie

Dům byl vystavěn klasickou zděnou technologií. Byly použity cihly s kontaktním zateplením polystyrenem. Stropy a garáž jsou monolitické, železobetonové. Okna jsou hliníková, zasklená trojsklem. Stavba je štítkem PENB klasifikována v kategorii B, tj. jako „velmi úsporná“.

Oplocení z atypických prefabrikovaných dílů bylo realizováno ve druhé etapě.

Koncepce interiéru

Architekti jsou zároveň autory koncepce interiéru domu a vestavěné prvky (kuchyně, schodiště, koupelny…) zanesli už na začátku do svého návrhu stavby. Vybavení nábytkem pak řešila následně s majiteli architektka Barbora Jahodová. Doladění designu interiéru dekoracemi a kusovým nábytkem proběhlo po mírném časovém odstupu, během něhož si rodina prostor domu zažila a vcítila se do něj.

Díky tomu bylo možné vymyslet zcela přesně, jak dokončit jednotlivé prostory a na některých prvcích se pak už podílela i sama rodina - například na obraze v obývacím pokoji, který je laděn na míru do barev interiéru.

Důležitým motivem bylo propojení zahrady s interiérem. V interiéru jsou použity barvy, které se v zahradě objevují během roku. V ostatních místnostech mimo kuchyň a obývací pokoj stačilo interiér doplnit o tapety, volně stojící svítidla a zajímavý kusový nábytek.

Slovo architekta

„Investor nám dal velkou důvěru a dbal na naše doporučení. Díky tomu se na návrhu i realizaci podíleli lidé, kteří se dlouhodobě znají a mají za sebou společné zkušenosti. Již v počátku byli k návrhu přizváni zahradní architekti, takže jsme mohli vše zkoordinovat a při realizaci nedocházelo k významným změnám,“ říkají architekti.

Informace o stavbě:

Zastavěná plocha: 196,00 m2

Užitná plocha: 220,00 m2

Obestavěný prostor celkem (bez základů): 895,00 m3

Autoři návrhu stavby: architekti Luděk Rýzner a Jiří Vincenc

Generální dodavatel stavby: IPMB

Návrh zahrady: atelier Partero

Realizace zahrady: atelier Landeco

Dodavatelé a materiál:

Zdicí materiál: cihly Porotherm 30profi; stropy a garáž: železobeton; okna: Schüco se skly Dafe; oplocení: Beton Těšovice; vestavby v domě: ČADAS

Anketa

Jaké se vám líbí umístění domu na parcele?
Spíše vpředu, blíže ulici
51,5 %
Spíše v centrální části
15,2 %
V zadní části zahrady, co nejdál od ulice
33,3 %
Celkem hlasovalo 540 čtenářů.

Smíchovská NEchata pro majitele milující pořádné výšlapy

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Bydlení s ložnicí ve starorůžové

Byt v novostavbě brněnského obytného domu o celkové rozloze 75 m2 se stal novým domovem pro dámu středního věku, která po nečekané životní události opustila...

Výběr článků

Načítám