V Krupce proběhl pietní akt k 79.výročí ukončení 2.světové války

regiony

Za účasti řady významných hostů z České republiky i ze zahraničí proběhlo 25.dubna v Krupce Slavnostní shromáždění k 79.výročí ukončení 2.světové války.

V Krupce proběhl pietní akt k 79.výročí ukončení 2.světové války
Z pietního aktu
26. dubna 2024 - 07:00

U památníku 313 obětí pochodu smrti nedaleko zříceniny kostela sv. Prokopa se sešly desítky lidí, aby si připomněly výročí tragické události, kdy na bohosudovském nádraží zastavil vlak jednoho z tzv. transportů smrti.

„Tragédie, která se nedaleko odsud před téměř osmdesáti lety odehrála, byla smutným dozvukem totalitní zvůle děsivé nacistické ideologie. Sešli jsme se zde, abychom uctili památku 313 obětí, které zemřely nedaleko odsud a současně, abychom vzpomněli na to, že v děsivém období 2. světové války zemřely miliony lidských bytostí. Miliony lidí byly degradovány na lovnou zvěř,“ podotkla ve svém projevu PhDr. Olga Richterová, Ph.D., místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.

Pietního aktu se zúčastnila celá řada významných osobností, mezi nimiž nechyběli zástupci velvyslanectví Spojených států amerických, Francie, Německa a Polska, zástupci Senátu Parlamentu ČR, Ústeckého kraje, Krajského vojenského velitelství v Ústí nad Labem či Československé obce legionářské. Shromáždění se zúčastnili i zástupci Krupky, konkrétně starosta Jan Kuzma, místostarostka Mgr. Miloslava Bačová a místostarosta PaedDr. Rostislav Kadlec.

„Od skončení 2. světové války uplynulo letos v květnu již 79 let. Většinu těchto let prožila Evropa v míru. Bohužel tomu tak v současné době není, pokračuje válka na Ukrajině a válčí se i jinde ve světě. A proto si musíme válečné hrůzy, utrpění obětí a důsledky války stále připomínat a také si uvědomit, že mír a svoboda nejsou pro všechny samozřejmostí. Že existují místa, kde jsou státy a národy utlačovány cizí vůlí a agresí, a kde lidé za svobodu své vlasti bojují a pokládají za ni své životy,“ zmínil v projevu starosta Krupky Jan Kuzma.

„Podobné pietní akce jsou bohužel mementem pro dnešek. Jsou připomínkou toho, že násilí, války a válečné zločiny nezmizely. Že i dnes, v roce 2024, ovládají některé země, a to i v Evropě, diktátoři, kteří věří v násilí jako prostředek k prosazování svých požadavků a zvrácených představ. Diktátoři, pro které nemá lidský život žádnou hodnotu,“ dodala Olga Richterová.

Ústeckénovinky.cz informoval Pavel Přibyl, tiskový mluvčí města Krupka.

(rp,usteckenovinky.cz,foto:MuKrupka)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 60%
transparent.gif transparent.gif
Ne 21%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif