Hlavní obsah

Ukrajinci stáhli z fronty americké tanky Abrams

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajina stáhla z boje americké tanky M1A1 Abrams, sdělili agentuře AP dva američtí vojenští představitelé. Jedním z důvodů jsou ruské drony, kvůli nimž mohou jen obtížně operovat, aniž by byly zjištěny a staly se rovnou terčem útoku. Ukrajinci už ztratili pět z 31 dodaných abramsů.

První video použití amerického tanku Abrams na UkrajiněVideo: Ukrajinské ministerstvo obrany

 
Článek

Spojené státy souhlasily s dodáním starší verze abramsů v lednu 2023. Měly jim pomoci v protiofenzivě prolomit ruské linie. Od té doby se ale bojiště proměnilo. Rusové začali hojněji využívat pozorovací drony. Jakmile tank odhalí, navedou na něj dělostřeleckou palbu nebo drony zabijáky, které tank zničí.

Množství dronů na frontě je podle jednoho z představitelů Pentagonu takové, že „tam není otevřený prostor, který můžete projet bez obavy z odhalení“.

„Budeme spolupracovat s našimi ukrajinskými partnery a dalšími partnery, abychom vymysleli, jak je mohou používat v proměněném prostředí, kde je všechno hned vidět,“ dodal pro AP zástupce Pentagonu s tím, že způsob existuje.

Ukrajinci přišli o první abrams a hrozí ztráta dalších. Američané dodali zbraně bez zajištění údržby

Válka na Ukrajině

Podle jiného amerického představitele by pomohlo používat tanky v širší kombinaci zbraní, v čemž už američtí vojáci cvičí Ukrajince v Německu, uvedl zdroj listu The Guardian. Americkou taktiku ale neuplatnili.

Problém si uvědomuje i místopředseda sboru náčelníků štábů admirál Christopher Grady: „Když se zamyslíte nad tím, jak se boj vyvíjel, tak hromadné nasazení obrněnců v prostředí nasyceném bezpilotními letouny může být riskantní.“ Zdůraznil, že tanky jsou nadále důležitou zbraní.

Abramsy dodané na podzim si chtěli Ukrajinci uchovat v týlu pro případnou další ofenzivu. Nakonec je ale dostala 47. mechanizovaná brigáda, které se neúspěšně pokoušela ubránit Avdijivku. Podle rakouského plukovníka Marcuse Reisnera byl problém v tom, že chyběla lepší protivzdušná obrana na bojišti.

Mají ještě tanky význam?

List The New York Times ale položil otázku, zda ještě v současné situaci má použití tanků smyls. Upozornil, že podle webu Oryx monitorujícího ztráty techniky na Ukrajině podle fotografií bylo zasaženo nejméně 30 tanků Leopard. Zasažen byl i velmi dobře chráněný britský challenger.

Foto: Ruské ministerstvo obrany , Profimedia.cz

Zničený tank Abrams u Avdijivky

Od začátku války bylo v konfliktu zničeno nebo opuštěno 796 ukrajinských tanků, z nichž jen 140 připadalo na tanky dodané západními spojenci. Rusové ztratili přes 2900 tanků.

Problémem tanků je pancéřování v horní části, které je slabší. Toho se využívá jak při útoku moderními protitankovými střelami, jako je javelin, ale i drony. Nyní jsou hlavním nebezpečím rychlé FPV drony, které lze navést na nejslabší místo tanku. Dorážejí také poškozené tanky, které předtím poškodily miny nebo protitankové střely, upozornil rakouský plukovním Markus Reisner. Upozornil, že tanky za několik milionů dolarů (např. nejnovější abramsy přijdou na deset milionů dolarů) mohou ničit drony za pouhých 500 dolarů.

Ruské drony jsou navíc odolnější proti rušení, uvedla v půlce dubna Ukrajinska pravda. Rusové změnili frekvence, na nichž se drony ovládají. Nyní jsou signály vysílané v rozmezí 700 až 1000 MHz, ale Ukrajinci jsou schopni rušit jen signály kolem 900 MHz.

Jak ale upozornil analytik Milan Mikulecký, ofenzivní operace, při nichž se prolamuje obrana, není možná bez nasazení obrněné techniky včetně tanků.

První americké tanky Abrams už jsou na Ukrajině

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám