Hlavní obsah

Stovky hořících svící pomohly vinařům zachránit úrodu hroznů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podruhé v rozmezí několika dnů vyrazili v noci na pátek lidé z Vinařství Kolby z Pouzdřan na Břeclavsku do vinic na svazích Uherčické nové hory. Důvodem byla snaha o záchranu úrody před mrazem. Na pomoc si vzali speciální svíce. Pomohly, vinice nejspíše přežila.

Zapálenými svícemi zachraňovali lidé z Vinařství Kolby letošní úrodu ryzlinku. Video: Milan Vojtek, Novinky

 
Článek

Společnost má vinice v oblasti u Pouzdřanské stepi a se svícemi vyrazili pracovníci firmy do míst, kde je už dříve uměl mráz potrápit.

„Máme osmatřicet hektarů vinic. Svíce jsme zapálili na šesti hektarech. Nezapalujeme je všude, podle dřívějších zkušeností známe lokality, takové ty mrazové kotliny, kde je největší riziko poklesu teplot. Tady když se podíváte kolem dokola, je vidět, že jsme v dolíku. Proto jsme svíce zapálili v celé vinici,“ vysvětlil ředitel vinařství Ondřej Stejskal.

„Ve vinici, kde jsme pálili svíce, ukázal teploměr dvě hodiny trvající mráz minus jeden stupeň. Nějaké škody na úrodě tam budou, ale zdá se, že podstatnou část úrody jsme uchránili. Ryzlink rýnský tak v nabídce chybět nebude. Tedy samozřejmě pokud se do sklizně už nic dalšího nestane,“ řekl ředitel. Zda dostane přídomek parafinový jako připomínku toho, že úrodu zachránilo teplo parafinových svící, zatím nepotvrdil. Přesto o takovém názvu žertovali lidé při noční akci ve vinici.

Svíce pomáhají, nejsou ale levné

Pálení svící může proti mrazu pomoci, nejedná se ale o levnou záležitost. Třeba sadaři uvádějí, že jedna noc pálení v hektarovém sadu stojí třicet až šedesát tisíc korun v závislosti na hustotě rozmístění.

„Svíčky máme už od roku 2018, tehdy stál jeden kus přes dvě stě korun, koupili jsme jich dva tisíce, takže dohromady je to necelého půl milionu korun. Až dosud jsme je použili jen jednou, takže čerpáme ze starých zásob,“ dodal Stejskal. Na stranu nákladů musí ještě připočítat plat pro lidi. Dvacet lidí bylo v akci, aby svíce rozmístili v řádcích vinice. Druhou noc už pak stačila zhruba polovina na zapalování a výměnu vyhořelých.

Výborný slíbil ovocnářům podporu, škody přesáhnou miliardu

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám