Hlavní obsah

Muž otrávil jedem vzácná zvířata, odhalil ho vycvičený pes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Střední Čechy

Zbavit se nechtěných zvířat jedem se rozhodl muž z Příbramska, když použil nebezpečnou a zakázanou látku karbofuran. Nastražil návnady a usmrtil řadu zvířat, mezi nimi i přísně chráněné mořské orly, pár, který mohl vyvést mladé.

Foto: Česká ornitologická společnost, Novinky

Speciálně vycvičení psi na vyhledávání otrávených zvířat a jedů.

Článek

Policie před několika dny muže obvinila, ale případ odhalený během února stále není uzavřen.

„Podle všeho byl motivem jednání obviněného dvaapadesátiletého muže záměr zlikvidovat takzvaně škodnou ve svém hospodářství,“ uvedla mluvčí středočeské policie Vlasta Suchánková. „Usmrtil několik volně žijících živočichů, zejména kriticky ohrožené dva orly mořské a silně ohrožené vydry říční a káně lesní,“ jmenovala Suchánková některá objevená otrávená zvířata.

Foto: Policie ČR, Novinky

Jedem otrávený orel.

Ta byla nalezena poblíž Sedlčan. Všechna vykazovala známky otravy, těla byla zdeformována křečemi, které jed způsobuje.

Otázka času, kdy to zabije člověka nebo dítě

„Policie nechala celou oblast uzavřít a přivolala na pomoc speciálně vycvičené psy. Ti dokázali vystopovat pachatele a našli u něj i tu drogu,“ uvedl Pavel Křížek z organizace Ochrana fauny, který je s případem obeznámený.

„Původně asi líčil na nějakou lišku nebo kunu, ale došlo to až takhle daleko. Umístění takového jedu v krajině je strašně nebezpečné a je jen otázka času, kdy to zabije i nějakého člověka nebo dítě,“ varoval Křížek, podle něhož se umístění nástrahy s jedem dá považovat za obecné ohrožení. „Ten člověk ani není členem honitby, tak se to dá považovat i za pytláctví,“ dodával Křížek.

Policie zatím muže obvinila ze tří trestných činů. „Jedná se o týrání zvířat, přečin neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami a přechovávání omamných a psychotropních látek a jedů,“ upřesnila Suchánková.

Psi našli jed

V krajině lidé najdou desítky otrávených zvířat ročně, ale na pachatele se moc často nepřijde. Tady pomohli speciálně cvičení psi na vyhledávání nejen uhynulých otrávených zvířat, položených návnad, ale i samotné látky karbofuran. Touto psí jednotkou disponuje Česká ornitologická společnost. Psi začali pátrat kolem místa prvního nálezu a objevili další mrtvá zvířata. Kromě zmíněných ještě kunu, káně či lišku.

„Pitva prokázala jako příčinu jejich úhynu vysoce toxickou látku karbofuran, nebezpečnou nejen zvířatům, ale i lidem,“ uvedla policejní mluvčí a varovala před manipulací s uhynulými zvířaty v jejichž blízkosti může být i otrávená návnada. Nálezce by se měl vyvarovat se jakýchkoliv kontaktů s touto zvěří. I vdechnutí výparů může být pro člověka vysoce nebezpečné,“ upozornila Suchánková.

Foto: Policie ČR, Novinky

Ornitologická společnost disponuje vycvičenými psy, kteří najdou otrávená zvířata i jed. Pomohli i k dopadení podezřelého traviče.

Muži, u něhož psi objevili jed, hrozí dva až šest let ve vězení. Agentura ochrany přírody vyčíslila hodnotu usmrcených zvířat na 630 tisíc korun. Nejcennější byli mořští orli, u nichž se navíc jednalo o dospělého samce a samici.

Dopadený pachatel je ale většinou v podobných případech výjimkou. Traviče obvykle nikdo neobjeví. „Obvykle to dělají myslivci, kteří mají pocit, že mohou regulovat a řídit přírodu, rybníkáři, kterým dravci loví ryby, nebo lidé, co chovají třeba slepice a chtějí se zbavit predátorů,“ mínil ředitel ornitologické společnosti Zdeněk Vermouzek. Pro vyhledávání zřídili psí jednotku - psovodku se dvěma psy. „Odhalených případů bylo minimum, pokud vím, tak od roku 1999 byli potrestáni jen dva nebo tři traviči, ale všechno je to z posledních let. Daří se spolupracovat s policií,“ řekl Vermouzek.

Myslivec na Břeclavsku trávil dravce karbofuranem. Dostal podmínku

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám