Nečakaný krok Gazpromu: Na ruskom súde zažaloval tri veľké spoločnosti, jedna je zo Slovenska!

, ČTK/red

Ruský plynárenský monopol Gazprom sa snaží dostať spory so svojimi európskymi odoberateľmi pred ruské súdy. Aktuálne si na mušku okrem iného zobral aj veľkého slovenského dodávateľa energií.

Ruská plynárenská spoločnosť Gazprom na ruskom súde zažalovala tri stredoeurópske podniky, vrátane českej energetickej firmy ČEZ a podniku Západoslovenská energetika (ZSE). Informovala o tom v piatok agentúra TASS, podľa ktorej to vyplýva zo súdnych spisov.

Žaloby voči českej a slovenskej firme a rakúskej OMV Gazprom podal vo štvrtok. Ďalšie podrobnosti k prípadu neboli známe. Samotná spoločnosť ZSE pritom aktuálne kroky Gazpromu nekomentuje. „K téme sa nebudeme vyjadrovať,“ uviedla pre web oPeniazoch.sk ZSE Energia.

ČEZ vlani vo februári začal proti Gazpromu arbitrážne konanie z dôvodu krátenia dohodnutých dodávok plynu, od ruského giganta žiada náhradu škody za viac ako miliardu českých korún. Situácia okolo obchodu s plynom sa skomplikovala, keď ruské vojská vo februári 2022 vpadli na Ukrajinu a Európska únia v odvete prijala sériu protiruských sankcií.

Považujete Gazprom za dôveryhodného dodávateľa plynu?

Gazprom a niektoré ďalšie ruské spoločnosti sa tieto súdne spory snažia presunúť z medzinárodných arbitráží do Ruska, píše agentúra Reuters. Gazprom disponuje najväčšími zásobami zemného plynu na svete a má monopol na vývoz tejto strategicky dôležitej suroviny z Ruska prostredníctvom siete plynovodov. Kontrolu nad firmou má Kremeľ.

Súdy o výpadky dodávok plynu

Aktuálne súdne spory medzi ruským Gazpromom a jeho európskymi odoberateľmi plynu majú počiatky po vpáde ruských vojsk na Ukrajinu vo februári 2022. Gazprom totiž obmedzoval dodávky do Európy, za čo európske firmy žiadali kompenzácie aj prostredníctvom príslušných arbitrážnych súdov. Problémy s dodávkami, rovnako ako aj súdne spory, sa následne po začiatku invázie na Ukrajinu ešte stupňovali.

Súčasné konanie Gazpromu a snahy o riešenie arbitrážnych sporov pred ruskými súdmi však stoja na otáznom základe. Podľa dobre informovaných zdrojov totiž kontrakty medzi európskymi odoberateľmi a ruským plynárenským monopolom definovali aj spôsoby riešenia takýchto sporov na určených súdoch, nie však pred ruskými orgánmi.

Viac o téme: České energetické závody ČEZ , energetika , Európska únia EÚ , Gazprom , OMV , sankcie , súdny spor , žaloba , ZSE

Súvisiace články

Aktuálne správy