Hlavní obsah

Jako černá a bílá. Lipavský v Budapešti se svým protějškem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti) se podle očekávání během pátečního setkání v Budapešti názorově střetl se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem v otázce podpory Ukrajiny, která se už přes dva roky brání ruské agresi. Zatímco Lipavský zdůrazňoval, že Česko bude pomáhat Ukrajině, Szijjártó odmítl možnost dodávek zbraní z Maďarska a vyzýval k jednání válčících stran.

Návštěva Lipavského v BudapeštiVideo: Jaromír Moravec, Novinky

 
Článek

(Od našeho zvláštního zpravodaje)

„Ruský imperialismus je největší hrozba pro bezpečnost. Česko bude Ukrajinu podporovat tak dlouho, dokud to bude nutné. Je to v našem zájmu, pokud nás nemá Rusko ohrožovat ještě více,“ prohlásil Lipavský, který varoval před překreslováním hranic silou.

Lipavský zopakoval, že Česko podporuje desetibodový mírový plán ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, který považuje za jediný realistický způsob ukončení války. „Rusko porušuje snad všechny zásady mezinárodní bezpečnosti včetně svého zacházení s jádrem,“ dodal český ministr zahraničí.

Zelenského plán, představený už koncem roku 2022, počítá s kompletním stažením ruských vojsk z území Ukrajiny, obnovením územní celistvosti včetně Krymského poloostrova, s radiační a jadernou bezpečností v okolí Záporožské jaderné elektrárny nebo propuštěním všech vězňů a deportovaných včetně válečných zajatců a unesených dětí.

Šéf maďarské diplomacie byl poprvé od začátku ruské invaze na Ukrajině

Válka na Ukrajině
Foto: Jaromír Moravec, novinky.cz

Jan Lipavský (vlevo) během jednání s Peterem Szijjártóem

Maďarsko se v názorech na příčinu ruské agrese i ukončení konfliktu od Česka výrazně liší. Szijjártó zopakoval, že maďarský postoj k rusko-ukrajinskému konfliktu je známý. Podotkl, že Budapešť nikdy nedodávala na Ukrajinu zbraně, neboť takové dodávky prý prodlužují válku. Maďarský ministr také opět hovořil o nutnosti jednání o míru, kde by měli být přítomni oba aktéři konfliktu.

„Ani jedna strana nemůže vyhrát, tak by měli jednat a u rokování by měli sedět všichni,“ řekl Szijjártó.

Mírová jednání jsou však zatím v nedohlednu. Rusko, které má nyní na ukrajinském bojišti iniciativu, se netají tím, že hodlá zabrat část území sousedního státu. To je pro Kyjev nepřijatelné.

Na dotaz, jak Budapešť chápe nedávno schválenou americkou pomoc Ukrajině v podobě 61 miliard dolarů, šéf maďarské diplomacie uvedl, že to musí zhodnotit američtí občané.

„V listopadu budou mít možnost říct, jakou budoucnost si představují pro Spojené státy, a tím pádem řeknou, jakou budoucnost z hlediska války nebo míru přejí světu. Doufám, že jejich rozhodnutí se přikloní k míru, a ne k eskalaci války,“ řekl maďarský ministr, který stejně jako jeho vládní i stranický šéf Viktor Orbán dává celkem jasně najevo, že by si v Bílém domě přál raději Donalda Trumpa.

Lipavský zdůraznil, že Ukrajina musí být při jednáních o míru suverénním aktérem. „Nesmí se jednat o nich bez nich. Je nutné zachovat celistvost a najít řešení přijatelné pro Ukrajinu. Nám jde hlavně o bezpečnost a historie v podobě Mnichova ukázala, že appeasement nefunguje,“ uzavřel český ministr.

Česko přitvrzuje. Ukrajině chce nově sehnat 1,5 milionu dělostřeleckých granátů

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám