Escape from Tarkov-fans woest over nieuwe €250 editie met exclusieve PvE mode

Ongehoord.

Wanneer je iets vanuit dit artikel koopt, krijgt IGN Benelux mogelijk een deel van de inkomsten.

De nieuwe Unheard Edition van Escape from Tarkov biedt spelers een nieuwe mode en extra voordelen, maar kost maar liefst €250,-. De community is woest: spelers zien de editie als peperdure DLC en een typisch geval van pay-to-win.

De nieuwe Unheard Edition van BattleState’s populaire shooter bevat veel exclusieve content, waaronder een PvE co-op mode waar voortgang nooit wordt gereset. Daarnaast krijgen kopers veel bonussen, waaronder een automatisch goede relatie met in-game handelaars en meer ruimte om hun spullen te verkopen.

Volgens reddit-gebruikers zijn dat geen kleine extraatjes, maar voordelen die je een “gigantische voorsprong op iedereen” geven. Zij zien Tarkov nu als pay-to-win: je kans op succes neemt toe naarmate je meer geld uitgeeft. En dat vindt bijna niemand acceptabel.

Nog controversiëler is het besluit van BattleState om de nieuwe mode enkel in de Unheard Edition te steken, terwijl de ontwikkelaar eerder aan kopers van de Edge of Darkness Edition had beloofd dat ze alle toekomstige DLC gratis zouden krijgen. Die spelers hebben al €140 voor de game betaald, maar moeten nu toch €100 meer betalen om deze nieuwe mode te kunnen spelen. Niet gek dus, dat de community ontzettend boos is.

BattleState verdedigt zich door te zeggen dat de nieuwe mode eigenlijk geen DLC is. “Het is geen DLC, het is een unieke feature van de nieuwe editie”, zegt de Lead Community Manager over de beslissing op Discord. “Dat jullie allemaal willen dat het een DLC wordt, betekent niet dat het er een is. Het is een featured game mode voor de nieuwe editie.” (via Forbes).

Op X/Twitter voegde de ontwikkelaar daaraan toe dat ze eigenaren van de Edge of Darkness editie op de hoogte zou houden van nieuwe features, maar dat de PvE mode toch echt alleen voor Unheard-spelers zou zijn. Maar daar bleef het niet bij: toen concurrerende shooter Arena Breakout Infinite spelers aanmoedigde om bij Tarkov te vertrekken en naar die game over te stappen, reageerde BattleState verontwaardigd - waardoor de concurrerende game juist in de schijnwerpers is gezet.

Met haar reacties wist BattleState de woede van de community allesbehalve te bekoelen. Op de officiële Discord werden alle kanalen op drie na geblokkeerd, waarop de teleurgestelde spelers besloten om de overgebleven kanalen vol te spammen. Hetzelfde bericht dook daar duizenden keren op. “Dit kan niet worden getolereerd,” staat daarin.

Op r/EscapefromTarkov gebeurt hetzelfde. Op reddit zijn zelfs de moderators woest - die hebben aangekondigd dat ze gebruikers over de nieuwe editie moeten klagen wat ze willen. “Het is pay-to-win en een verraad van de spelers die de game jaren hebben gesteund,” zeggen zij in hun aankondiging.

De reddit-pagina staat nu dan ook vol memes en verontwaardiging. Zo zou het beloofde “unieke” wapen voor Unheard-kopers rechtstreeks gratis uit een asset store zijn gehaald en moedigt een andere reddit-gebruiker spelers aan om wettelijke maatregelen te treffen.

De community is door deze update van BattleState uit hun vel gesprongen, waarin de ontwikkelaar de details van de nieuwe update in kaart brengt. De gameplay is ook een beetje bijgesteld, maar dat houdt maar weinig spelers bezig.

IGN heeft BattleState om commentaar gevraagd.


Luc is redacteur bij IGN Benelux. Hij zit nog steeds iets te diep in Persona 5 en is bij Super Smash Bros. niet weg te slaan.

Wanneer je iets vanuit dit artikel koopt, krijgt IGN Benelux mogelijk een deel van de inkomsten.
In dit artikel
Gerelateerde artikelen
Reacties