Hlavní obsah
Jídlo a pití

Upéct jednoduchý citronový koláč zvládne úplně každý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Canva

Ilustrační obrázek

V dnešním Víkendovém pečení si připravíme jednoduchý nadýchaný citronový koláč, po kterém se rychle zapráší. Koláč je hotový za necelou hodinku a výborný je i bez polevy.

Článek

Na jednoduchý citronový koláč potřebujeme:
200 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
300 g samokypřící mouky Freee Doves Farm
1 prášek do pečiva
4 vejce velikosti M
100 ml oleje
100 ml mléka
1 lžička sušené citronové kůry
šťáva z 1 citronu

Na polevu potřebujeme:
šťávu z 1 citronu
moučkový cukr

Pokud používáme mixér s planetárním mícháním, dáme do mixéru vajíčka a mixér zapneme na nízké otáčky. Pomalu přisypeme cukr krupici i cukr vanilkový a na vysoké otáčky mícháme, dokud nám nevznikne béžová pěna. Do pěny následně přidáme olej, citronovou kůru, citronovou šťávu, kypřící prášek do pečiva, mléko a mouku. Každou surovinu po přidání do těsta zapracujeme. Až když je s těstem spojena, přidáváme surovinu další. Těsto vlijeme do máslem vymazané a moukou vysypané formy. Koláč pečeme přibližně 45 minut na 160 °C.

Citronovou šťávu nalijte do misky a mixérem míchejte. Pomalu přidávejte moučkový cukr, dokud vám nevznikne poleva v barvě pískovaného skla, kterou když dáte na lžičku, tak stéká a zároveň se na lžičce drží. Poleva nesmí být příliš řídká ani tekutá a cukr musí být úplně rozpuštěn a se šťávou spojen.

Polevu pomalu a opatrně lijeme na vychladlý koláč v nízkých vrstvách, které opakujeme, dokud nám poleva nedojde.

Tipy pro lepší výsledek:

Pokud nemáte mixér s planetárním mícháním, oddělte žloutky od bílků. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Žloutky smíchejte s cukrem do pěny a pokračujte dál podle receptu. Nakonec vmíchejte sníh z bílků.

Pokud nedržíte bezlepkovou dietu, můžete samokypřící mouku nahradit moukou polohrubou. S polohrubou moukou ale nebude koláč nikdy tak nadýchaný, jako s moukou samokypřící.

Místo sušené citronové kůry můžete použít kůru z citrónu. Pokud tak chcete učinit, pamatujte, že citrón nesmí být chemicky ošetřen.

Pokud neradi připravujete polevy, koláč stačí pocukrovat. I s moučkovým cukrem je vynikající.

Na polevu potřebujeme přibližně 200 g moučkového cukru. Protože záleží na velikosti a šťavnatosti citrónu a také kvalitě moučkového cukru, je toto číslo pouze orientační.

Při polévání koláče doporučuji dát koláč na mřížku a pod mřížku dát plech nebo prkénko. Přebytečná poleva steče a snadno se uklidí. Nevznikne tak nevzhledná plocha kolem koláče a koláč nebude mít nikde více polevy, než je žádoucí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz