BIS zabránila atentátu na slovenského prezidenta? Ne, hackeři napadli ČTK a vydali falešnou zprávu

26. duben 2024

Útočníci prolomili zabezpečení České tiskové kanceláře a na její webové stránky vložili zprávu o tom, že česká zpravodajská služba BIS zabránila atentátu na slovenského prezidenta. Falešná zpráva byla rychle odhalena a v servisu, který agentura poskytuje svým klientům, se naštěstí neobjevila.

S ČTK často pracují média, pro která dělá informační servis. Zpráva se objevila ale jen na agenturním webu, tam byla rozpoznána a odstraněna – do výběru pro média se tedy nedostala.

Čtěte také

Je to asi poprvé, co se něco takového stalo tak velké mediální instituci. Případ v současné chvíli vyšetřuje policie a bezpečnostní složky.

„Podle mého názoru mohlo jít o test, jestli je to proveditelné, nebo není. Za jak dlouho někdo zareaguje a kdo vlastně,“ uvádí redaktor Deníku N Petr Koubský.

Riziko vidí v tom, že jestli to byla příprava na nějaké budoucí útoky, mohla tahle zpráva poskytnout hackerům spoustu užitečných informací. Pozitivní podle něj může naopak být to, že se větší mediální instituce více zaměří na zabezpečení systému.

Incident by měl být varováním

„Chci říct, že doufám, že ČTK změnila způsob zabezpečení svých systémů a že analogicky postupuje třeba i Český rozhlas a Česká televize,“ popisuje Koubský.

Čtěte také

Incident by mohl být varováním pro všechny, kteří už delší dobu nezlepšovali své bezpečnostní systémy.

Riziko vidí i v případě, že by někdo na web vložil uvěřitelnější zprávu. Jemnější manipulace jsou podle něj záludnější a těžko rozpoznatelné. V takovém případě by se dezinformace těžko rozeznala od skutečné zprávy a tím, že s ČTK pracuje velké množství médií, by se rychle šířila i mezi širší obyvatelstvo.

„Tady v zásadě obrana proti ní (zprávě) spočívala v tom, že to byl natolik přehnaný nesmysl, že na něj těžko mohl někdo skočit,“ komentuje Koubský.

Policie proti koncovému šifrování, spor o globální mazání obsahu a americký zákon proti TikToku. To jsou další témata magazínu Online Plus. Moderuje David Slížek.

autoři: David Slížek , aste
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.