Hlavní obsah
Internet a technologie

Když to píšou na internetu, je to pravda! A tečka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: artursafronovvvv/Freepik

Internet jako studnice pravdy. Co je psáno, to je dáno – a přes to nejede vlak. Jenže jak vysvětlit těm, kteří jsou přesvědčeni o své pravdě, že pravda není vždy pravdivá?

Článek

Někdy přemýšlím, jestli by nebylo lepší zbavit některé lidi svéprávnosti. Protože pak bychom měli trochu více klidu a nemuseli se obávat, co zase vymyslí. Přesně tak začal rozhovor s paní Květou (49). Ta, stejně jako mnoho dalších lidí, bojuje s tím, že nedokáže vysvětlit svým stárnoucím rodičům, že to, co je psáno na internetu, není vždy pravda.

Vy nechcete, abych si to koupil

„Moji rodiče jsou oba vysokoškolsky vzdělaní a vždy jsem si myslela, že mají takový ten selský rozum, který jim dává dobré rozlišovací schopnosti. No, asi to platilo dřív, poslední dobou z nich ale šílím. A vlastně i s láskou vzpomínám na doby, kdy jezdili na výlety s důchodci a vždy si přivezli nějaký předražený nesmysl, třeba sadu nádobí nebo extra savé ručníky, které vůbec nesály,“ vypráví Květa. I když jejím rodičům bude pomalu 80 let, jsou zdatní v ovládání počítače, a tak se brouzdání na internetu stalo jejich hobby.

„Dokud si táta objednával nesmysly za pár korun, které nakonec skončily v garáži, kde leží dodnes, ještě jsme to jakžtakž tolerovali. Sice jsme se mu snažili vysvětlit, že je to jen marketingový trik na lidi, ale nechtěl to slyšet. Průšvih přišel ve chvíli, kdy si objednal čtyřkolku, aby mohl jezdit s kamarády na pivo. Tenkrát jsme se hrozně pohádali a několik týdnů se mnou dokonce nemluvil, protože mi vyčetl, že nechci, aby utrácel peníze, abychom měly jako děti co dědit, až umře. Vůbec nepochopil, že mi jde o jeho bezpečí.“

Zdraví dle internetu

Nyní už je ale Květa doopravdy zoufalá. „Tátovi samozřejmě s přibývajícím věkem přibývají i zdravotní problémy. Namísto toho, aby poslouchal rady doktorů, brouzdá po internetu a hledá zázračné pilulky, které ho omladí, vrátí mu zdraví a ideálně budou elixírem nesmrtelnosti. Nedávno si objednal neskutečně drahý preparát na klouby, prý po něm bude zase běhat jako zamlada. Naštěstí zásilku přebírala máma, tak mi volala, abych mu přišla domluvit. Vůbec si neuvědomuje, že jakýkoliv takový preparát, který má navíc bůhvíodkud, mu může ublížit, nebo minimálně interagovat s léky, které bere. Jsem z něj už opravdu zoufalá a nevím, jak dosáhnout toho, aby přestal objednávat věci z internetu a slepě věřit zázračným účinkům. Už jsem zvažovala, že ho snad necháme zbavit svéprávnosti, ale vím, že to není možné. Každopádně z něj šílíme celá rodina a není cesty ven,“ uzavírá Květa.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz