Microsoft draait hoge game-omzet dankzij Activision Blizzard

Die overname heeft een enorme impact.

Wanneer je iets vanuit dit artikel koopt, krijgt IGN Benelux mogelijk een deel van de inkomsten.

Microsoft heeft in het derde kwartaal met games weer een opvallend hoge omzet gedraaid. Maar dat komt nog steeds doordat het bedrijf Activision Blizzard (en Candy Crush-maker King) heeft gekocht.

Het bedrijf heeft in het derde kwartaal van fiscaal 2024 de game-omzet met 51% zien toenemen, wat neerkomt op een stijging van ruim 1,6 miljard euro. Dat is een record voor Microsoft, maar het zegt eigenlijk weinig over het succes van haar eigen initiatieven. Als je de inkomsten van Activision Blizzard niet meerekent, kom je namelijk juist uit op een daling van 4%. In het vorige kwartaal gebeurde dit ook al, toen gaming tot Microsoft’s derde-grootste bron van inkomen uitgroeide. Daarmee zijn games zelfs belangrijker dan Windows.

Bij de omzet van Xbox-content en diensten zien we hetzelfde. Daar is ook een stijging van 62% te zien, maar wie Activision Blizzard wegcijfert komt uit op een stijging van slechts 1%. De overname heeft geen impact op de verkoop van hardware: die ligt 31% lager dan vorig jaar, omdat de Xbox minder goed verkoopt.

In het nieuwe jaarverslag zie je de impact van Activision Blizzard op nog meer vlakken terug. Zo is Microsoft tegenwoordig ruim 1,2 miljard euro meer aan operationele kosten kwijt, terwijl het bedrijf daar zonder Activision Blizzard het afgelopen kwartaal juist minder zou hebben betaald. Onderzoeks- en ontwikkelingskosten zijn ook met ruim 620 miljoen euro gestegen, wat ook vrijwel geheel door de overname komt.

Activision Blizzard kost Microsoft dus nog veel meer geld dan de ruim 60 miljard euro die het bedrijf vorig jaar voor de overname betaalde. De investering moet op de lange termijn vruchten afwerpen, dus het zal nog wel een paar jaar duren voordat we weten of de aankoop winstgevend uitpakt. Microsoft verwacht in ieder geval dat alle eerder genoemde trends in het komende kwartaal zullen doorzetten.

Blizzard liet net nog weten dat Blizzcon 2024 dit jaar niet doorgaat, al heeft ze niet duidelijk gemaakt waarom. Microsoft ontsloeg in januari nog 1900 werknemers, waarvan een groot deel bij Blizzard Activision werkte.


Luc is redacteur bij IGN Benelux. Hij zit nog steeds iets te diep in Persona 5 en is bij Super Smash Bros. niet weg te slaan.

Wanneer je iets vanuit dit artikel koopt, krijgt IGN Benelux mogelijk een deel van de inkomsten.
In dit artikel

Diablo 4

Blizzard Entertainment | 6 juni 2023
  • Platform
  • PC
  • PS4
  • PS5
  • PC
  • XboxOne
  • XboxSeries
Gerelateerde artikelen
Reacties