Hlavní obsah

Most zastavil rozvoj jezera, musí počkat na vypořádání pozemků se státem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedení Mostu pozastavilo plánovaný rozvoj okolí stejnojmenného jezera, které vzniklo zatopením jámy po těžbě hnědého uhlí. Město musí počkat, až se vypořádá vlastnictví pozemků se státem. Část jich dostane zdarma, za některé bude muset zaplatit. Konečný termín vypořádání je závěr roku 2025.

Foto: Karel Otcovský, novinky.cz

U jezera Most vzniklo již několik staveb, další plánované se odkládají.

Článek

Magistrát se podle primátora Marka Hrvola (ProMOST) o zastavení veškerých investic dozvěděl ve chvíli, kdy vybral zhotovitele na projekt zlepšení zázemí pro návštěvníky v podobě kaskád a lehátek v okolí dětského hřiště.

„Dostali jsme informaci, že s tím státní podnik nesouhlasí, a to ani s žádnými dalšími stavbami. Rozvoj lokality je tedy do vypořádání zastaven,“ uvedl Hrvol.

U zámku Jezeří vznikne jezero. Natočili jsme začínající unikátní proměnu lomu na Mostecku

Domácí

Důvodem zamítnutí projektu je podle mluvčí státního podniku Diamo Hany Volfové fakt, že stavba bez odpovídajícího majetkoprávního vypořádání pozemků k dotčeným pozemkům se stane součástí vlastnictví státu, což je pravděpodobně pro město nepřijatelné.

Zhodnocení pozemku by zvýšilo jeho cenu.

Foto: Karel Otcovský, novinky.cz

U jezera Most vzniklo již několik staveb, další plánované se odkládají.

„Doporučili jsme realizovat stavbu až po majetkoprávním vypořádání celého zájmového území jezera,“ řekla Novinkám Volfová.

„Vzhledem k tomu, že konečný termín byl již několikrát posunut, považujeme majetkoprávní vypořádání za prioritu, které se intenzivně věnujeme. V současné době byla zahájena administrace majetkoprávního vypořádání celého zájmového území jezera,“ doplnila mluvčí.

Státní podnik nechce podle ní v žádném případě brzdit rozvoj daných území. „Naopak navrhuje zaměřit se primárně na majetkoprávní vypořádání staveb a pozemků, aby lokalita, stavby a pozemky měly jasně určeného majitele,“ zdůraznila Volfová.

Vedení Mostu vnímá jako křivdu skutečnost, že bude muset zaplatit za pozemky, kde kdysi stálo staré město. „Bohužel počítáme s tím, že za něco budeme muset zaplatit,“ připustil primátor.

Konkrétní ceny budou podle Hrvola známé zhruba v polovině roku. Předmětem úplatného převodu bude území, kterého se týká již zpracovaná územní studie jižní části jezera Most.

Foto: Karel Otcovský, novinky.cz

U jezera Most vzniklo již několik staveb, další plánované se odkládají.

Jejím centrálním bodem se má stát přesunutý kostel Nanebevzetí Panny Marie, který je symbolem likvidace starého královského města. Studie počítá s postupnou výstavbou obytné čtvrti pro několik tisíc lidí.

Budovat se má po etapách. Spolu s obytnými domy vzniknou parky a zázemí pro nové obyvatele. Ve studii jsou i plány na parkoviště s místy až pro 520 aut. Se vznikem nové čtvrti se počítá v horizontu desetiletí.

Největší akcí u jezera bude letos Olympijský festival, který se uskuteční od 26. července do 11. srpna. Vyrostou zde sportoviště a zázemí pro návštěvníky. Nic z toho však po festivalu u jezera nezůstane, jak původně magistrát očekával.

„Všechny stavby vybudované v rámci Olympijského festivalu mají charakter staveb dočasných a po jeho skončení musí být vypůjčené pozemky vráceny v původním uživatelném stavu,“ poznamenala Volfová.

Jámu lomu Ležáky začal správce území napouštět v roce 2008. Zatopená plocha má rozlohu 309 hektarů a maximální hloubka je 75 metrů, je tak nejhlubším a jedním z největších v České republice.

Voda je zde díky složení rybí osádky velmi čistá a vyznačuje se vysokou průhledností až osm metrů. Je proto vhodná pro potápění.

Foto: Karel Otcovský, novinky.cz

Největší akcí u jezera bude letos Olympijský festival.

Reklama

Výběr článků

Načítám