Hlavní obsah

Šmarda: Sociální demokracie už nikdy nebude lpět na pozicích, Suverenita se na nás přiživuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sociální demokracie si měla umět v minulosti mnohem víc dupnout, říká v podcastu PoliTalk její předseda Michal Šmarda. Strana podle něj už nikdy nebude lpět na pozicích. Do evropských voleb chce nést téma vyšších mezd. Suverenita, která straně vzala značku ČSSD, se podle Šmardy snaží na straně přiživit.

PoliTalk: Michal ŠmardaVideo: Novinky

 
Článek

Témata dnešního dílu:

  • Co sociální demokraté očekávají od krajských voleb?
  • S kým by šli ve Sněmovně do koalice?
  • Jak sledují jednání o důchodové reformě?
  • Co se stane, pokud utrpí SOCDEM v příštích volbách další porážku?

Jste spokojený s tím, jak si stojí Sociální demokracie pod vaším vedením?

Že Sociální demokracie před dvěma lety vypadla z Poslanecké sněmovny, je průšvih, co se velmi těžko napravuje. Teď vyšel průzkum, kde máme pořád čtyři a půl procenta, takže se držíme na stále stejné úrovni. Doufám, že se v tom posledním roce před parlamentními volbami podaří lidi přesvědčit, že Sociální demokracie do Poslanecké sněmovny patří, že se poučila ze svých chyb, a že jestli něco dneska ve Sněmovně chybí, tak je to právě Sociální demokracie.

Protože když vidíte, co se ve Sněmovně děje, tak vidíte, že tam ta věcná a rozumná politika skutečně chybí.

V SOCDEM na kolenou sílí nespokojenost

Domácí

Některé průzkumy vám přisuzují i méně než 4,5 procenta. Před rokem jste přitom změnili název strany i zkratku, abyste restartovali Sociální demokracii. Podle čísel se to nepovedlo.

Vrátili jsme se k tomu názvu Sociální demokracie, který dlouhé roky stranu provázel. Opustili jsme ten dlouhý, trochu historizující název Česká strana sociálně demokratická. Připadá nám to modernější, svižnější, jednoznačnější a myslím si, že taková by měla být i naše politika. A když se to nedaří, tak musíme víc zabrat. To se nedá nic dělat.

Zkratku ČSSD teď používá Česká suverenita, která s ní kandiduje do evropských voleb, což dáváte k soudu. Proč vám to vlastně vadí, když jste tu zkratku opustili?

Já právní věci moc neřeším, nechávám to na našich pracovnících, ale jde spíš o to, aby tady někdo nezneužíval historické dědictví Sociální demokracie. Je tady jedna Sociální demokracie, existuje tady už 146 let a nám jde o to, aby se na názvu nepřiživil někdo, kdo se chvilku jmenuje Suverenita, chvilku Volný blok, chvilku se jmenuje Hlavu vzhůru a blok Jany Bobošíkové apod. Chvilku jsou tu klausovci, chvilku paroubkovci, chvilku Volfová. Prostě je to něco, co je pro mě nepříjemné.

Značka ČSSD znovu na scéně a zřejmě i s Paroubkem. Podle Šmardy to není moc vtipné

Domácí

Co když u Nejvyššího správního soudu neuspějete? Jste si vědomi toho, že spousta lidí může být zmatená a bude si myslet, že pod zkratkou ČSSD volí vás?

Musíme upozorňovat na to, že Suverenita, která se, jak jsem říkal, v minulosti už jmenovala například Hlavu vzhůru a kandidovala s extrémními pravičáky, nemá se sociálními demokraty nic společného.

Musíme na rovinu říkat, že se přiživují na dobré pověsti někoho jiného. A já si myslím, že lidé nejsou hloupí a pochopí to.

Jak jste to vysvětlil uvnitř strany? Nevyčítají vám kolegové, že jste si to neošetřili lépe?

Nemůžete si právně ošetřit, že se někdo na vás bude pokoušet přiživovat. Tihle lidi už takhle ukradli značku národním socialistům. Což je také historická strana, na níž se pokoušeli přiživit.

Tyhle spory o ochranu dobrého jména, ty občas dlouho trvají. Rodina Odkolků se také soudila o svoje dobré jméno a o svůj název s obrovským podnikem a trvalo to tři, čtyři, pět let, ale nakonec to vyhráli. Takže vidíte na tomhle konkrétním případu, že když máte pravdu a máte dobrou vůli, tak to dokážete vyhrát i s mnohem větším mastodontem, než je paní Volfová.

Bude vás někdo ještě po čtyřech nebo pěti letech znát, když se budete pouze soudit?

Ne, ale proto říkám, že se tomu příliš nevěnuju. Já to považuju za nepříjemnost, která nás zdržuje od důležitých témat, a proto se to snažím vysvětlit co nejrychleji.

Vaším lídrem do evropských voleb je Lubomír Zaorálek. Jak to jde dohromady s tím, že jste se snažili stranu osvěžit a vsadit na nová jména? Zaorálek je spojený i s neúspěšnými obdobími Sociální demokracie.

Nás čekají troje volby: do Evropského parlamentu, do krajských zastupitelstev a do Poslanecké sněmovny. Každé ty volby jsou trochu jiné, ale my v nich musíme prokázat jednu jednoduchou věc, že Sociální demokracie dokázala být za 146 let lidem prospěšná, že spolu s námi jdou lidé, kteří mají české společnosti co říct a kteří ve funkcích neselhávají.

Další věcí je, že dokážeme říct, že jsme se ze svých chyb dokázali poučit a jsme schopni České republice dát naději, kterou jí nejsou schopny dát současné sněmovní strany.

Lubomír Zaorálek je reprezentantem tradiční Sociální demokracie, který neselhal, ať už byl v jakékoliv vládě, ať už byl v jakékoliv politické funkci, tak se nikdy nebál jít proti mocným. Nikdy se nebál jít dejme tomu i proti velmi silným kapitálovým skupinám a vždycky stál na straně lidí. A není sám. Na kandidátce najdete i Vladimíra Špidlu, Libora Roučka, Jiřího Dienstbiera a další.

SOCDEM v eurovolbách sází na Zaorálka, který už jí pomohl volby prohrát

Domácí

A co je váš program pro evropské volby?

Máme dvacet let od vstupu do Evropské unie. Je to dvacet let od doby, kdy nás Vladimír Špidla jako tehdejší předseda vlády přivedl do Evropské unie. Jeho vláda vyhlásila referendum, dala lidem právo o tom rozhodnout. Do té doby žádná vláda než sociálnědemokratická v sobě takovou odpovědnost a odvahu nenašla.

Pro nás evropská budoucnost nemá alternativu, je to skutečně projekt, který je velkou nadějí pro Českou republiku. Ale chceme se podívat i na to, co se za těch dvacet let nepodařilo. Jedním z velkých závazků bylo, že se životní úroveň lidí v ČR bude přibližovat životní úrovni lidem v těch starých zemích Unie. Dlouhá léta se to dařilo, ale minimálně poslední dva tři roky se životní úroveň lidí v ČR propadá a od životní úrovně lidí v západních zemích se vzdaluje. To je něco, proti čemu musíme bojovat.

Vy jste tady za těch dvacet let seděli v několika vládách. Měli jste přece velký prostor na tom pracovat. Proč by vám měli lidé věřit, že teď se vám to povede?

Protože jsme ti, kteří dokážou chybu přiznat, a dokážou dobře analyzovat, kde se chyba stala. Po roce 2013 se prakticky zdvojnásobila minimální mzda. Různí škarohlídi a pravicoví bubáci lidi strašili, že když se zvýší minimální mzda, tak budou krachovat podniky, bude růst nezaměstnanost, bude růst inflace. Nic takového se po roce 2013 nestalo. Když Sociální demokracie po roce 2013 zvýšila na dvojnásobek minimální mzdu, tak rostly všechny ostatní mzdy v ČR.

To je spíš téma pro parlamentní volby. Podle stávajících sněmovních stran bude velkým tématem evropských voleb migrační pakt. Souhlasíte s tím?

Migrační pakt je aktuální téma, které se zrovna teď projednává. Ale i mzdy jsou tématem pro evropské volby. V Evropské unii by měly platit minimální standardy, závazné pro všechny země, abychom donutili zaměstnavatele i vlády k tomu, aby pomáhali lidem tak, abychom dohnali dluh.

Část viny nese Sociální demokracie. Někdy si měla umět mnohem víc dupnout a říct, jestliže důchody nezvýšíte, tak z vlády odejdeme. Jestliže vy tu minimální mzdu nezvýšíte, tak my z té vlády odejdeme. Jestliže lidem pracujícím daně nesnížíte, tak my v té vládě nebudeme. Tuhle odvahu jsme měli mít. A jestli chcete říct vinu Sociální demokracie, tak někdy neměla tuto odvahu a vůli si dupnout. Tohle se nám už nikdy nestane.

Už nikdy nebudeme lpět na pozicích a za to vyměňovat neplnění našeho programu. To je jeden z velkých závazků Sociální demokracie. Nová generace sociálních demokratů tohle moc dobře ví a stejnou chybu už nikdy neudělá.

Jaký počet hlasů v Evropských volbách budete pokládat za úspěch?

To je jednoduché. Když máte europoslance, tak jste úspěšní. Když nemáte europoslance, tak jste neúspěšní.

Celý rozhovor si můžete přehrát na videu nebo v audiopřehrávači v úvodu článku.

Politické rozhovory o tématech, která hýbou společenským děním. Vedou je pro vás naši političtí redaktoři.

Odebírejte podcast také na Spotify, Apple Podcasts či na platformě Podcasty.cz a zapněte si upozornění na nové díly.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Související články

V SOCDEM na kolenou sílí nespokojenost

Slibovaný restart Sociální demokracie se ještě nekonal, v preferencích se drží pod hranicí volitelnosti a straníci jsou znepokojení. Teď začínají rozmýšlet...

Výběr článků

Načítám