Martin Hašek
26. dubna 2024 • 17:44

Historický úspěch pro české judo! Zachová slaví zlato na ME

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
SESTŘIH: Florida - Boston 1:5. Zacha dvěma asistencemi přispěl ke kanonádě, Pastrňák nahrával jednou
VŠECHNA VIDEA ZDE

Lukáš Krpálek si na evropském šampionátu v Záhřebu dal pauzu, ale místo něj zazářilo jiné jméno. Renata Zachová prošla v kategorii do 63 kilogramů turnajem až do vítězného finále, v němž minutu a 46 sekund před koncem povalila na ippon Nizozemku Joanne van Lieshoutovou, bronzovou medailistku z mistrovství světa. Evropského titulu dosáhla jako první česká judistka v historii.



Juniorská evropská šampionka z roku 2020 v Záhřebu až ve finále prohrávala, když soupeřce koncem druhé minuty zápasu přiznala wazari. Zachová ale bleskově reagovala, soupeřku přetlačila v boji o úchop a poslala ji k zemi. V emocích pak skočila do náruče svého trenéra Jiřího Štěpána.

Zachová do turnaje vstoupila výhrou nad Belgičankou Alessií Corraovou, která po deseti sekundách nastavení dostala třetí trest. Další dva duely s vicemistryní Evropy z roku 2020 Rakušankou Magdalenou Krssakovou a osmnáctiletou Italkou Savitou Russovou ukončila před časovým limitem.

K tomu neměla daleko ani v semifinále, kdy favorizovanou Leškiovou zhruba v polovině duelu dostala na zem a držela ji. Dostala wazari, ale pár sekund před tím, než by obdržela ipon, se jí soupeřka vysmekla. Dvojnásobná vicemistryně světa Leškiová pak útočila, ale bodovat nedokázala a Zachová se ve třiadvaceti letech dočkala životního úspěchu.

K němu přitom už dlouho směřovala. Před čtyřmi lety získala zlatou medaili na juniorském mistrovství Evropy. S trenérem Jiřím Štěpánem se propojili s kosovským judem, které klade důraz na vrchní úchop, v němž Zachová získala technickou dokonalost.

„Tahle škola úchopu z vrchu je nejlepší v Evropě, možná i na světě,“ vysvětloval Štěpán v minulosti. „Její největší devízou je, že na to, že dělá ženské judo, má velkou škálu technik, na kterou může soupeřku ohrozit. Je schopna chodit dopředu, dozadu, doprava, doleva.“

Na seniorském mistrovství Evropy už Zachová bojovala o medaili v roce 2022 v Sofii, kdy prohrála utkání o bronz a skončila pátá. Tentokrát už prošla až do finále, kde si poradila s Van Lieshoutovou, která v sezoně vyhrála Grand Prix v Linci a byla třetí na Grand Slamech v Baku a Tbilisi.

V Záhřebu získala Zachová pro české judo první ženskou medaili z mistrovství Evropy po dvaceti letech, v roce 2004 skončila Andrea Pažoutová stříbrná, stejně jako Lenka Šindlerová v Helsinkách 1989 a Michaela Vernerová v Ostende 1997.

Evropský titul jí pomůže i v olympijském kvalifikačním žebříčku, kde už před turnajem byla na postupovém devatenáctém místě.

Mistrovství Evropy v judu v Záhřebu:

Muži:

Do 73 kg: 1. Hejdarov (Ázer.), 2. Lavrentěv (Rus.), 3. Šavdatuašvili (Gruz.) a Gaba (Fr.), ...Karimov (ČR) vyřazen v 1. kole.

Do 81 kg: 1. Grigalašvili (Gruz.), 2. De Wit (Niz.), 3. Albayrak (Tur.) a Borchashvili (Rak.), ...Kopecký a Mladý (oba ČR) oba vyřazeni v 1. kole.

Ženy:

Do 63 kg: 1. Zachová (ČR), 2. Van Lieshoutová (Niz.), 3. Leškiová (Slovin.) a Russová (It.), ...Zemanová (ČR) vyřazena v 2. kole.

Do 70 kg: 1. Matičová (Chorv.), 2. Teltsiduová (Řec.), 3. Tsunodaová (Šp.) a Cvjetková (Chorv.).

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud