Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Zataženo, déšť 15°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Smutný vzkaz ženy, kterou zabila toxická houba! Oblíbená pochoutka se jí i v Česku

Autor: pma - 
26. dubna 2024
18:22

64letá Američanka Donna Ventura byla jednou ze dvou desítek osob, která po požití oblíbeného sushi v restauraci Dave's Sushi ve městě Bozeman začala trpět záhadnou nemocí. Záhy vyšlo najevo, že objednané jídlo obsahovalo houbu s názvem smrž obecný, který dokonce roste i v Česku. Donna a další muž Montany bohužel nakonec onemocnění z oblíbeného jídla podlehli. Žena trpěla dlouhé dny úpornými bolestmi a před svým skonem zanechala rodině dojemný vzkaz. 

Byl to běžný rodinný oběd. To, co následovalo, ale nikdo z Venturových z americké Montany nečekal. 64letá Donna Ventura si objednala v podniku Dave's Sushi ve městě Bozeman své oblíbené rolky se syrovým lososem. Jak se ale později ukázalo, v jídle byly kromě ryby i plátky smrže obecného, který byl do americké restaurace exportován z Číny. 

Kuchaři ale smrže v sushi podávali jen lehce povařeného či částečně syrového, namísto aby ho více tepelně zpracovali, jak se při přípravě této houby doporučuje. Několik desítek zákazníků podniku Dave's Sushi během loňského dubna začalo trpět záhadnou nemocí. Ta se projevovala zvracením, průjmem a křečemi v oblasti břicha.

Takové příznaky začala pociťovat i Donna a byla krátce po návštěvě restaurace převezena do nemocnice v Bozemanu na jednotku intenzivní péče. „Já jsem jí musel volat sanitku. Po převozu do nemocnici u ní došlo k úplné zástavě srdce. Měla hrozně napjatou kůži, v těle se jí hromadilo mnoho tekutin a trpěla obrovskými bolestmi," vypověděl se slzami v očích pro americký People Donnin manžel Jon.

Toxiny z houby, které je mimo jiné v Česku velkou delikatesou, ženě trvale poškodily ledviny, játra, jícen, ale i průdušnici, takže žena nebyla schopna vydat ze sebe ani hlásku. Obětavý manžel jí proto přinesl k nemocničnímu lůžku papír a tužku, aby Donna napsala, co má na srdci. Vzkaz, který nemocná žena napsala, celou rodinu velmi dojal. 

„Nejsem si jistá, že mohu pokračovat v tomto utrpení ještě déle. Nesnesu tu bolest. Oba vás moc miluji, " napsala ve svých posledních hodinách při životě svému muži a synovi. 

Žena zemřela po 12 dnech, 29. dubna loňského roku ve věku pouhých 64 let. Jon jako památku na svou milovanou ženu, se kterou byli v manželství dlouhých 35 let, nosí speciální náhrdelník. Ten je zhotoven ze snubních prstenů, které manželé dlouhá léta nosili. 

Video  Blesk Podcast: Jak se hledají houby za tisíce?  - pdc, bp, Jedlička, Železný
Video se připravuje ...

Uživatel_5313099 ( 27. dubna 2024 06:48 )

Přesně tenhle článek tu byl asi před měsícem, to už opravdu nemáte o čem psát?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání