Hlavní obsah

Manželé při rekonstrukci usedlosti objevili pod podlahou v kuchyni tisícovku zlatých a stříbrných mincí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než tisícovku mincí ze 17. století objevili manželé Betty a Robert Fooksovi pod svou venkovskou usedlostí v jihoanglické vesnici South Poorton. Objekt koupili před pěti lety s tím, že si jej celý přestavějí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Když renovaci 400 let starého objektu spustili, dali se do podlahy v přízemí. Byla betonová a pocházela z pozdější doby. Jejím odstraněním chtěli plochu snížit o 60 centimetrů a zvýšit tak výšku dolních místností.

Když kopali v kuchyni, narazili na rozbitou keramickou mísu plnou zlatých a stříbrných mincí, které nechali prozkoumat pracovníky Britského muzea v Londýně. Tento měsíc poputují do aukce a podle deníku The Guardian by mohly vynést na 35 tisíc liber (více než milion Kč), což by majitelům výrazně pomohlo pokrýt náklady rekonstrukce.

„Je to 400 let starý dům, takže bylo třeba udělat spoustu práce. Odstranili jsme všechny podlahy i stropy a vrátili se ke kamenným stěnám. Přitom jsme se rozhodli snížit přízemí, abychom získali větší výšku stropu,“ vysvětlila paní Betty, která pracuje jako pečovatelka veřejného zdravotního systému NHS.

„Jednou večer jsem byla s dětmi a manžel kopal krumpáčem, když zavolal, že něco našel. Všechny mince dal do kbelíku. Kdybychom nesnižovali podlahu, zůstaly by tam dodnes. Předpokládám, že majitel měl v úmyslu je jednou vykopat, ale nikdy k tomu nedostal příležitost,“ dodala.

Specialista dražební společnosti Duke’s Auctioneers Julian Smith upřesnil, že usedlost zahrnuje podlouhlý dům ze 17. století. Současní majitelé jej koupili v roce 2019 a později zahájili rozsáhlou rekonstrukci.

„Podlahu odstranili. V některých oblastech byly pod betonem ještě staré dlažební kostky, ale místo, kde byly mince nalezeny, byla holá země,“ upřesnil Smith.

Nedávno objevil zakopanou sadu historických mincí také amatérský hledač pokladů v rozbláceném poli u jihoanglické vesnice Ansty.

Brit vyhrál v tombole detektor kovů a poté našel poklad za statisíce

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám