Hlavní obsah

Američané plaší kvůli podivným sirénám. Na vině je cikádová apokalypsa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Okres Newberry v americké Jižní Karolíně řeší nevšední problém. Jsou jím nadměrně hlasité cikády. Policejní linku kvůli nim zahlcují lidé, kteří se dotazují, proč neustále slyší sirény či řev. Úřad šerifa proto musel v úterý vydat prohlášení a osvětlit, že jde o hmyzí samce, kteří se snaží nalákat samičky k páření.

Foto: Profimedia.cz

Cikády vydávají charakteristický hlasitý bzukot.

Článek

Už v minulých dnech média informovala, že USA čeká v nadcházejících týdnech velmi intenzivní invaze cikád; hmyzu, který je charakteristický vydáváním velmi hlasitého cvrkotu. Právě v Jižní Karolíně už důsledky rojení pocítili na vlastní kůži.

Úřad šerifa okresu Newberry proto v úterý prostřednictvím Facebooku vydal prohlášení, aby lidé nevolali na policii kvůli hlasitým zvukům. Nejde totiž o žádné sirény, jak se někteří obyvatelé domnívají, ale právě o samečky cikád, kteří se snaží pomocí „zpěvu“ nalákat samičky k páření.

Zvuk roje cikád může být podle agentury AP silný jako třeba motory letadel. Vědci, kteří hmyz studují, často nosí špunty do uší, aby si ochránili sluch. „Přestože může být zvuk otravný, cikády nepředstavují žádné riziko pro lidi ani mazlíčky. Je to zkrátka zvuk přírody,“ napsal na Facebook šerif Newberry County Lee Foster.

Hmyzí apokalypsa

Invaze cikád je silná, protože se poprvé po více než 200 letech vyrojí ve stejném roce dvě potomstva, která se vrací ve 13letých a 17letých cyklech. Takzvané periodické cikády žijí jako nymfy, tedy larvy, které se nekuklí, ale jsou roky ukryté v zemi, aby na konci životního cyklu vylezly na povrch, vysvlékly se, v podobě dospělého jedince se spářily a následně zahynuly.

Tento mimořádný úkaz má v nadcházejících týdnech zasáhnout části 16 států na jihovýchodě a středozápadě USA. Experti nazývají situaci cikádovou apokalypsou.

Potomstvo XIII i potomstvo XIX. USA čeká obří rojení cikád

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám