Třinec slaví pátý titul v řadě, v Pardubicích vyhrál ve druhém prodloužení

foto Finále play off hokejové extraligy - 7. zápas: HC Dynamo Pardubice - HC Oceláři Třinec, 28. dubna 2024, Pardubice. Hráči Třince s pohárem.

Pardubice - Finále play off hokejové extraligy vyhráli hokejisté Třince a získali pátý titul v řadě. V rozhodujícím sedmém utkání zvítězili svěřenci kouče Zdeňka Motáka na ledě Pardubic 2:1 v druhém prodloužení gólem Davida Ciencialy v čase 83:51.

Obě branky během základní hrací doby padly ve druhé třetině. Slezané vedli od 25. minuty zásluhou trefy kapitána Petra Vrány v přesilovce, v čase 39:53 vyrovnal Ondřej Vála. O titulu nakonec rozhodl Cienciala, jenž sezonu začínal právě v dresu Dynama.

Oceláři uspěli v 16. sérii po sobě. Jako první došli k titulu v play off výhradně s výsledky 4:3 na zápasy. Získali celkově šestý titul. Poprvé slavil Třinec v roce 2011 a potom čtyřikrát za sebou v dohraných sezonách v letech 2019, 2021, 2022 a loni.

Pardubičtí hokejisté si musí na první zlato od roku 2012 počkat. Již loni v roli hlavního favorita dosáhli pouze na bronz, když je právě Třinec vyřadil v sedmém semifinále na východě Čech.

Hosté se podle očekávání museli obejít bez útočníka Nestrašila, který se zranil v pátečním šestém utkání v Třinci. Na pozici centra druhé útočné formace ho nahradil Helewka.

Od začátku se hrálo v tempu s obrovským nasazením, ale opatrně s ohledem na důležitost utkání. V sedmé minutě Třinečtí špatně vystřídali a nabídli domácím přesilovku. Přestáli ji bez úhony, už při hře v plném počtu zakončoval z dobré pozice Růžička, Will ho vychytal. Vzápětí pálil Růžička ihned po buly, i v tomto případě měl však navrch pardubický gólman.

V 11. minutě naskočil po neúspěšné přesilovce Ocelářů z trestné lavice Vála a z pravého křídla se protlačil před Kacetla, překonat ho však nedokázal. V 15. minutě sice nezakončil podle svých představ Sedlák, svého gólmana však nechtěně vystrašil dojíždějící Čacho.

Tuhý boj pokračoval i ve druhé třetině. Ve 24. minutě Kaut fauloval v nebezpečné pozici mířícího Helewku a Třinečtí měli k dispozici další přesilovku. Dlouho se jim během ní nedařilo, pak ale Vrána přesměroval Kundrátkovo nahození a obhájci zlata vedli.

Ve 28. minutě mohli Dynamu ještě více odskočit. Hudáček hledal před prázdnou brankou Ciencialu, když jeho parťák promáchl, jen se bezmocně chytil za hlavu. Vzápětí vyhodil Adámek puk do hlediště. Pardubice měly v přesilovce drtivý tlak, jenže bez úspěchu. Adam Musil otřel svou střelu o tyčku, z dobré pozice nevyrovnal ani Pánik.

Přesně po 32 odehraných minutách byl dalším hříšníkem na straně hostů Dravecký. Zohorna v početní výhodě s přispěním teče bránícího Nedomlela rozezvučel brankovou konstrukci, Pánik blízka minul.

Ve 38. minutě nevyužil dobrou možnost Kurovský. Když už se zdálo, že hosté půjdou do třetí části s těsným náskokem, jen 6,9 sekundy před sirénou využil Kacetlova zakrytého výhledu Vála a vyrovnal.

Úvodní minuty třetího dějství nabídly přesilovku Slezanům po Mandátově faulu. Voženílek při snaze o zakončení zblízka minul kotouč, jinak se Dynamo bez větších potíží ubránilo. Ve 48. minutě pálil nebezpečně Zohorna, Kacetl vytěsnil puk maskou do bezpečí.

V závěru základní doby mohly oba celky rozhodnout v přesilovce. Nejprve zatáhl za záchrannou brzdu Dvořák, když už nabíral rychlost vstříc souboji s Willem Voženílek. Pak v čase 56:36 fauloval Nedomlel. Největší šanci měl v pardubickém oslabení Mandát, Kacetl však zasáhl pravým betonem.

Dramatické finále se muselo prodlužovat.V 74. minutě pálil nebezpečně Pánik, pozorného Kacetla ale nepřekonal. Hned v úvodu druhého prodloužení měl velkou šanci Kousal, jeho zakončení bekhendem zblízka však schoval Kacetl do lapačky. Pak už přišla velká chvíle důrazného Ciencialy, jenž přes těsnou obranu dvou protihráčů protlačil puk za Willova záda.

Hlasy trenérů po utkání:

Marek Zadina (Pardubice): "V první řadě chci Třinci pogratulovat k titulu. Kluci byli na sedmý zápas nachystaní, hráli velmi dobrý hokej, bojovali a chtěli zvítězit. Měli jsme velký tlak, jenže bohužel jsme neproměňovali šance a nedali ten gól navíc. Proto má titul Třinec. Hrají jednoduchý hokej a pořád se drží té své hry. Puky dostávají ven z vlastní třetiny, počkají si na nějakou šanci a pak ji promění. Věřil jsem, že vyhrajeme. Je mi líto našich kluků. Měli skvělou sezonu, dotáhli to takhle daleko, ale nakonec jsme to neurvali. Chyběl nám kousíček do mozaiky. Věřím, že to jednou vyjde."

Zdeněk Moták (Třinec): "Pořád si nemůžu připustit, že je to pravda, nemůžu to vstřebat. Je to skvělý pocit, nicméně pořád ještě neuvěřitelný. Za tuhle sérii s 21 zápasy, k nimž jsme přidali i nějaká prodloužení, musím před chlapci smeknout. Tohle uhrát a získat navrch titul, to je pro ně zadostiučinění. A pro mě samozřejmě také. Těch atributů, díky nimž se nám to povedlo, je poměrně hodně. Mezi ty největší patří ale soudržnost, práce v tom kolektivu, pracovitost, zkušenost s takovými boji je také důležitá věc. My jsme už v základní části pracovali velice dobře. A nakonec si myslím, že je ten titul ve správných rukách."

HC Dynamo Pardubice - HC Oceláři Třinec 1:2 v druhém prodloužení (0:0, 1:1, 0:0 - 0:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 40. Vála (Mandát) - 25. P. Vrána (Kundrátek, Cienciala), 84. Cienciala. Rozhodčí: Jeřábek, Šír - Ondráček, Špůr. Vyloučení: 4:4. Využití: 0:1. Diváci: 10.194 (vyprodáno). Konečný stav série: 3:4.

Sestavy:

Pardubice: Will - Čerešňák, D. Musil, Košťálek, T. Dvořák, Hájek, Vála - Hyka, L. Sedlák, Pánik - Radil, T. Zohorna, R. Kousal - M. Kaut, A. Musil, Paulovič - Vondráček, Poulíček, Mandát. Trenér: Zadina.

Třinec: Kacetl - Marian Adámek, Smith, Kundrátek, Nedomlel, Polášek, Šenkeřík - Hrehorčák, Čacho, Dravecký - M. Růžička, Helewka, D. Voženílek - L. Hudáček, Cienciala, Daňo - Kurovský, P. Vrána, Miloš Roman. Trenér: Moták.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 9.05.2024 ČTK

Reklama

18°C

Dnes je čtvrtek 9. května 2024

Očekáváme v 09:00 15°C

Celá předpověď