Kto nás lieči: Nie sme bohovia a nevytvárame umelého človeka. Párom pomáhame splodiť dieťa
Diskusia/ 1Uložiť článok
17 min. čítania
27. apr. 2024 o 15:00
17 min. čítania

Kto nás lieči: Nie sme bohovia a nevytvárame umelého človeka. Párom pomáhame splodiť dieťa

Martin Petrenko Zdroj: Diana Michaličová/Aktuality.sk
Uložiť článok
Pojem umelé oplodnenie môže evokovať, že lekári vytvárajú niečo umelé, v skutočnosti asistovaná reprodukcia pomáha párom, ktorým sa nedarí splodiť a porodiť dieťa. Do tejto oblasti nepatrí žiadna ideológia ani náboženstvo, hovorí odborník.

Odborníci, ktorí sa zaoberajú asistovanou reprodukciou, robia len štandardnú reprodukčnú medicínu, hoci si to mnoho nie vlastnou vinou neinformovaných (či dezinformovaných) ľudí nemyslí. Ako na celom svete, tak aj u nás sa táto oblasť pomocou sofistikovaných medicínskych postupov venuje pomoci párom, ktorým sa nedarí otehotnieť a porodiť dieťa.

Pri oplodnení iba asistujeme, hovorí hlavný odborník Ministerstva zdravotníctva SR pre reprodukčnú medicínu, zakladateľ a vedúci Univerzitného centra reprodukčnej medicíny Univerzitnej nemocnice v Bratislave Martin PETRENKO, ktorý bol ešte v minulom storočí s kolegami pri prvom úspešnom oplodnení „v skúmavke“ na Slovensku a tiež pôrode prvých dvoch detí splodených týmto spôsobom.

Moderná reprodukčná medicína sa podľa odborníka v žiadnom prípade nevenuje tzv. „umelému oplodneniu“, ako si mnohí mylne namýšľajú. Toto pomenovanie mu skôr pripomína nejakú umelú hmotu či umelé medicínske postupy. Na práci lekárov však nič umelé nie je.

„Ľudia, ktorí odsudzujú postupy modernej reprodukčnej medicíny, ani netušia a dokonca pod určitým ideologickým vplyvom ani nechcú vedieť, ako nešťastným neplodným párom pomáhame,“ dopĺňa. Neinformovaní ľudia podľa neho stavajú lekárov pozície akýchsi „bohov“, ktorí tvoria nového alebo geneticky modifikovaného človeka, čo je totálny nezmysel.

Medicína, ale aj akýkoľvek vedecký pokrok vždy v niečom predbieha etiku aj právo, do odbornej diskusie však nepatrí náboženstvo ani žiadna iná ideológia. Asistovaná reprodukcia dáva šancu tým, ktorí z rôznych dôvodov premeškali príležitosť splodiť dieťa prirodzenou cestou.

Rozhovor je súčasťou seriálu Aktuality.sk Kto nás lieči, ktorý každý týždeň prináša osobné i profesijné príbehy slovenských lekárov, ich postrehy a tiež pohľady na vzťah pacient verzus lekár.

V rozhovore sa dozviete:

– ako sa skúsený odborník dostal k asistovanej reprodukcii;

– kedy sa narodilo prvé dieťa zo skúmavky na Slovensku;

– akí pacienti chodia do jeho ambulancie;

– ako vyzerá jeho pracovný deň;

– či máme na Slovensku dobre nastavené financovanie asistovanej reprodukcie.

Začnime jednoduchou otázkou – prečo medicína?

Keď som bol na základnej škole, zaoberal som sa entomológiou. Zbieral a študoval som motýle, chrobáky a zároveň som sa zaoberal aj botanikou a robil si herbáre. Úžasne ma bavila príroda, túlal som sa po lesoch a lúkach. Už vtedy bolo mojím snom študovať nejaké prírodné vedy.

Na strednej škole sme sa so spolužiakom začali venovať fyzike a elektrotechnike. Som amatérsky klavirista a hrával som po kapelách, vyrábali sme si svojpomocne zosilňovače a iné prístroje. Zároveň som súťažil v chemických, biologických a fyzikálnych olympiádach, kde som občas aj uspel. V biologickej olympiáde som vyhral celoslovenské kolo, vo fyzikálnej len okresné. Paradoxom je, že som mal popritom aj dvojku zo správania. Teda, mal som mať trojku, ale keďže som bol v prospechu vyznamenaný, zmiernili mi trest.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.