Hlavní obsah

Putin přímo nenařídil smrt Navalného, měly zjistit americké zpravodajské služby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský prezident Vladimir Putin nejspíše přímo nenařídil smrt aktivisty a odpůrce Kremlu Alexeje Navalného, který zemřel v únoru v trestanecké kolonii Polární vlk na Sibiři. Vyplývá to ze zjištění amerických zpravodajských služeb, napsal v sobotu deník Wall Street Journal (WSJ).

Foto: Šamil Žumatov, Reuters

Ruský opoziční aktivista Alexej Navalnyj na snímku z roku 2020

Článek

Zjištění amerických zpravodajských služeb podle lidí obeznámených s jejich obsahem sice nezpochybňují Putinovu vinu na smrti Navalného, pravděpodobně ji však v danou dobu nenařídil, píše WSJ. Zjištění je již přijímáno a sdíleno napříč zpravodajskými komunitami a agenturami včetně Ústřední zpravodajské služby (CIA).

Závěry USA vycházejí z mnoha podkladů včetně některých tajných zpravodajských informací, analýzy veřejných faktů i toho, že Navalnyj zemřel nedlouho před ruskými prezidentskými volbami, což mohlo Putinovo znovuzvolení zastínit.

Zdroje obeznámené se zjištěními deníku zároveň neupřesnily, zda USA vyhodnotily příčinu smrti Navalného. O té se ostatně vedly dlouhé spory i konspirační teorie. Původní příčina smrti měla být trombóza (krevní sraženina). Posléze se objevily oficiálně nepotvrzené domněnky, že Navalnyj zemřel přesnou ranou pěstí do srdce poté, co byl několik hodin vystavován teplotám pod bodem mrazu na venkovní samotce.

Možná vás zklamu, ale Navalnyj asi zemřel přirozenou smrtí, prohlásil Budanov

Evropa

Šéf ukrajinské vojenské rozvědky (HUR) Kyrylo Budanov nicméně na konci února prohlásil, že Navalnyj zemřel přirozenou smrtí na trombózu. Britská zpravodajská televize BBC na to konto připomněla, že ruský vězeňský systém odhaduje, že v posledních pěti letech došlo ročně k 1400–2000 úmrtí ve vězeních s tím, že nejčastější příčinou jsou srdeční potíže. Rusko jakýkoliv podíl na smrti Navalného odmítá.

Podle deníku WSJ byly vybrané evropské zpravodajské agentury obeznámeny se závěry USA, některé evropské země však zůstávají skeptické vůči možnosti, že by se Navalnému mohlo cokoliv stát bez Putinova souhlasu.

Přitom USA společně s dalšími zeměmi včetně Evropské unie tvrdě odsoudily Navalného smrt, později mnohé země včetně České republiky vyzvaly EU k přijetí sankcí proti ruským představitelům. Sám prezident Biden se nechal slyšet, že „Putin je zodpovědný za Navalného smrt“. Nyní však USA věří, že načasování jeho smrti nebylo Putinem zamýšleno.

EU uvalila sankce kvůli Navalnému

Evropa

Navalného spojenci trvají na tom, že jeho smrt zorganizoval Kreml. „Ti, kteří tvrdí, že Putin si toho nebyl vědom, zjevně nerozumí ničemu o tom, jak moderní Rusko běží. Představa, že Putin není informován a neschvaluje zabití Navalného, je směšná,“ uvedl v prohlášení Leonid Volkov, dlouholetý spojenec zesnulého Navalného.

Pochybnosti neskrývá ani Slawomir Dębski, ředitel Polského institutu pro mezinárodní záležitosti. „Navalnyj byl politicky vysoce hodnotný vězeň a každý věděl, že Putin byl osobně zapojen do jeho osudu. Šance na tento druh neúmyslné smrti je nízká,“ řekl.

Alexej Navalyj zemřel v únoru 2024 ve věku 47 let v trestanecké kolonii v Rusku. Právník a politický aktivista byl nejviditelnějším představitelem ruské opozice. V minulosti byl otráven, z čehož sám Navalnyj obvinil Putina. Navalnyj byl uvězněn hned po návratu do vlasti z Německa, kde jej z otravy vyléčili. Za mřížemi byl před svou smrtí už třetím rokem. Ruské soudy mu uložily několik trestů, mimo jiné za údajný extremismus. Navalnyj veškerá obvinění odmítal.

Většinu svého trestu si odpykával ve věznici IK-6 s přísným režimem, která se nachází v obci Melechovo ve Vladimirské oblasti zhruba 200 kilometrů východně od Moskvy. Navalnyj si opakovaně stěžoval na časté pobyty na samotce za banální přestupky. Do trestanecké kolonie IK-3 na Sibiři, známé jako Polarnyj volk (Polární vlk), jej přesunuli vloni krátce před Vánoci.

Navalná: Putin mého manžela nikdy vyměnit nechtěl. Zabil ho, aby ukázal, že Krasikova získá i bez něj

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám