Vysoke školy v USA jsou obsazeny stanovými městečky propalestinských demonstrantů.

Vysoke školy v USA jsou obsazeny stanovými městečky propalestinských demonstrantů. Zdroj: Profimedia.cz

Židi, táhněte zpátky do Polska! Hamás se usazuje na amerických univerzitách

Na vysokých školách v USA to opět vře. Kampusy institucí, jako věhlasná Kolumbijská univerzita, založená už v polovině osmnáctého století, jsou obsazeny stanovými městečky propalestinských demonstrantů. Na univerzitních pozemcích zasahuje policie, stovky studentů už byly zatčeny. A jejich spolužáci židovského původu shodně uvádějí, že se na školních pozemcích rozhodně necítí bezpečně.

Profesor Shiai Davidai nebyl vpuštěn do budovy Kolumbijské univerzity, kde vyučuje, z obav o jeho bezpečnost. “Táhněte zpátky do Polska” křičeli na studenty s izraelskou vlajkou účastníci propalestinské akce na stejné vysoké škole. Na Yaleově univerzitě došlo k fyzickým potyčkám mezi propalestinskými demonstranty a židovskými studenty a na padesát lidí bylo zatčeno. To jsou některé ze zpráv, jež v posledních dnech pokrývala americká média.

Válka nebo genocida?

Propalestinský sentiment je na řadě amerických vysokých škol přítomný dlouhodobě, ale po nedávném schválení další vojenské pomoci pro Izrael Kongresem situace eskalovala. Propalestinské studentské organizace na severoamerických univerzitách označují postup Izraele ve válce, kterou vyvolalo hnutí Hamás a nyní jí prohrává, jako genocidu Palestinců. Studenti mimo jiné požadují okamžité zastavení veškeré vojenské pomoci Izraeli, ale také odstřižení univerzit, kde studují, od izraelských peněz a firem. Osmimilonový židovský stát je přitom lídrem v řadě technologických odvětví a tamní firmy a výzkumná střediska často s univerzitami v USA spolupracují.

Záchodky a Hamás

Je to bizarní situace. Na hyperkorektních amerických univerzitách, kde se zavádí transgenderové záchodky, jsou budovany “safe spaces”, tedy bezpečná místa, kam se mohou útlocitní studenti odebrat, když jejich křehkou psyché naruší nějaký ošklivý fakt či názor a profesoři jsou popotahování za údajně necitlivý přístup k používání genderově neutrálních zájmen, nyní studentští aktivisté provolávají slávu Palestině, území ovládanému ultrakonzervativním, nábožensky fundamentálním a brutálně násilným hnutím Hamás, které mimo jiné důsledně potlačuje práva palestinských žen či sexuálních menšin. A občas zde zaznívá otevřeně antisemitská rétorika. Vše přitom probíhá na prestižních školách amerického východního pobřeží a některé z nich, jako Yale, patří do takzvané Ivy League, vůbec nejelitnějšího univerzitního společenství na světě.

Boomeři a radikálové

Aktuální studentské bouře jsou samozřejmě dalším palivem do ohně kulturních válek, které spalují veřejný prostor celého Západu a USA především. Levicově progresivní politici, jako kongresmanky Alexandria Ocasio Cortez či Ilhan Omar, které se dlouhodobě staví proti americkému spojenectví s Izraelem, protesty studentů vítají, část trumpovského tábora v čele s propagandistickým médiem Fox News naopak dění na univerzitách pokládá za definitivní důkaz o morálním úpadku generace mladých vzdělaných Američanů. Ti už se v očích  příslušníků trumpovského kultu ostatně dávno provinili tím, že nevolí republikány a odsouzenému podvodníkovi a bankrotáři Donaldovi se posmívají.  Celá věc ale možná nebude tak horká, jak vypadá. Kolumbijská univerzita či Yale jsou obří instituce s desítkami tisíc studentů a do propalestinských akcí se zapojili jen stovky z nich. A jistá míra radikality byla v akademickém prostředí přítomná vždy, jen se měnil obsah. V šedesátých a sedmdesátých letech patřily rudá knížka předsedy Maa či traktáty teroristů z Frakce rudé armády takřka k povinné výbavě mnoha studentů západoevropských vysokých škol. Dnes jsou z těchto mladých revolucionářů staří hófráti, boomeři, kterým se tak ráda vysmívá aktuální radikální mládež. Osud mnoha mladých lidí, kteří nyní s ohnivým zápalem mávají na univerzitách amerického východního pobřeží palestinskými vlajkami, nebude jiný. Za třicet let budou leckteří z nich u večerních zpráv nadávat nad zpovykaností mládeže, demonstrující za lidská práva pro umělou inteligenci či zavedení maximální třicetikilometrové rychlosti na všech silnicích na Marsu.