Hlavní obsah

Situace na frontě se zhoršuje, uvedl šéf ukrajinské armády Syrskyj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Operační i strategická situace ukrajinských vojsk na frontě má sklon se zhoršovat. Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj to v sobotu uvedl s tím, že o této skutečnosti informoval také západní spojence na virtuálním zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Ruská armáda mezitím oznámila, že dobyla dvě vesnice v Doněcké oblasti a že dosáhla průlomu v ukrajinské obraně.

Foto: Ukrainian Presidential Press Service, Reuters

Vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil generálplukovník Oleksandr Syrskyj na snímku z 10. února 2024

Článek

Syrskyj poukázal na velký počet ruských vzdušných úderů na energetickou infrastrukturu země z posledních týdnů. Ukrajina také podle něj naléhavě potřebuje další rakety, munici, vojenské vybavení a bojovou techniku.

Syrskyj rovněž uvedl, že na zasedání kontaktní skupiny poděkoval americkému ministrovi obrany Lloydu Austinovi, který v pátek oznámil, že Spojené státy nakoupí pro Ukrajinu rakety do protivzdušných baterií a další vojenské vybavení v hodnotě šesti miliard dolarů (přes 140 miliard Kč).

Americká podpora země, která se brání ruské vojenské agresi, je považována za klíčovou. Několik měsíců však byla ochromena kvůli odporu republikánských zákonodárců k vyčlenění dalších prostředků na tento účel. Podle vlády prezidenta Joea Bidena tyto průtahy způsobily Ukrajincům značné škody na bojišti.

Ruská armáda ve své dnešní svodce k situaci na bojišti uvedla, že ruská vojska dobyla vesnice Novomychajlivka a Bohdanivka v Doněcké oblasti a „postoupila hluboko do nepřátelské obrany“.

Informaci znepřátelených stran nebylo možné ověřit. I západní vojenští experti ale přiznávají ruským vojskům jednotlivé taktické úspěchy a potvrzují dílčí posuny frontových linií.

Ruská raketa vybuchla jen 15 kilometrů od polských hranic

Zahraniční

Kreml: Žádné mírové rozhovory s Ukrajinou

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám