Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Ukrajiny informoval o zložitej situácii na fronte
Diskusia/ 5Uložiť článok
1 min. čítania
27. apr. 2024 o 18:00
1 min. čítania

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Ukrajiny informoval o zložitej situácii na fronte

Uložiť článok
Olexandr Syrskyj upozornil na potreby ukrajinskej armády, ako napríklad rakety, munície či vojenské vybavenie.

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj informoval západných partnerov o zložitej operačno-strategickej situácii na fronte, ktorá má tendenciu eskalovať. Podľa britskej stanice BBC o tom Syrskyj v sobotu napísal vo svojom statuse zverejnenom na sieti Facebook.

Podľa jeho slov na nedávnom stretnutí kontaktnej skupiny pre Ukrajinu, ktoré sa konalo v tzv. ramsteinskom formáte, upozornil západných partnerov na potreby ukrajinskej armády v podobe dodávok rakiet, munície, zbraní, vojenského vybavenia, pričom ako kľúčové zdôraznil ich čo najskoršie dodanie.

Ukrajinský monitorovací projekt DeepState v piatok večer uviedol, že ruským jednotkám sa podarilo prelomiť obranu v obci Kyslivka v okrese Kupiansk v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny.

Ofenzíva na východe Ukrajiny

Rusko zároveň pokračovalo v aktívnej ofenzíve v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, kde ruskí vojaci začiatkom týždňa tiež prelomili frontovú líniu. Podľa DeepState ruské jednotky obsadili dediny Soloviove a Semenivka južne od obce Očeretyne. Ukrajinské ozbrojené sily túto informáciu oficiálne nepotvrdili.

Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) nedávno napísal, že ruské jednotky zrejme v najbližších týždňoch zintenzívnia svoje útočné operácie, aby využili zraniteľnosť Ukrajiny pred príchodom americkej vojenskej pomoci.

ČÍTAJTE VIAC O TÉME:
Ukrajina
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.