Rady a tipy

Koupě družstevního podílu: V čem se liší od pořízení běžného bytu a na co si dát pozor

Od   | 

Pořízení vlastního bytu je v dnešní době poměrně náročné, a proto mnozí často dají přednost družstevnímu podílu. Na druhou stranu se však koupě družstevního bytu poměrně liší od běžných bytů – a to nejen v družstevním podílu. Sepsali jsme vám podrobněji přehled, v čem se pořízení bytu liší, abyste v závěru nebyli překvapeni.

Koupě podílu se od koupě běžného bytu poměrně liší. Zdroj: pexels.com

Způsob vlastnictví

V první řadě vezměte na vědomí, že při pořizování bytu nekupujete samotný byt, ale stáváte se jedním z majitelů bytového družstva. Při koupi družstevního bytu tak dojde k získání družstevního podílu. Pokud tedy byt již od někoho kupujete, pořizujete si družstevní podíl a právo na uzavření nájemní smlouvy k bytu. Během koupi tak dojde k převodu práv a povinností vztahující se k podílu z dosavadního majitele na nového. Výhodou však je, že při koupi družstevního bytu nevzniká povinnost platit daň z nemovitých věcí a nepotřebujete ani znalecký posudek.

 

Proč dveře se skrytou zárubní a kam pro ně?

 

Když chci byt do osobního vlastnictví

Pokud při koupi družstevního podílu chcete zároveň i převod do osobního vlastnictví, je potřeba nejprve navštívit Katastrální úřad. Jestliže je byt v katastru zapsán, jedná se o jednu samostatnou jednotku. Poté už stačí, aby bytové družstvo a nejvyšší orgán družstva s převodem souhlasily a vy jste splnili všechny podmínky dané zákonem. 

Družstevní byt lze převést do osobního vlastnictví, ale má to svá pravidla. Zdroj. Canstock

Zástava není tak jednoduchá

Nevýhodou pořízení družstevního bytu je navíc i to, že si na něj nemůžete vzít hypotéku jako na jiný byt v osobním vlastnictví – tedy v tom případě, že budete chtít byt použít jako zástavu. Banky vám však v tomto případě hypotéku navrhnou, nicméně se závaznou podmínkou, kterou je převod do osobního vlastnictví nejpozději do 1 roku od pořízení, a tím pádem i zástavu bytu.

 

Kam pro lampu do pokoje, celého bytu nebo domu?

 

S bývalým majitelem jednejte včas

Ještě před koupí družstevního podílu si s majitelem s předstihem vyřešte nájemní smlouvu, na jejíž prostudování budete mít více času. Existují i podvodníci, kteří prodávají podíl, ale ve skutečnosti nejsou členem družstva, nebo nemají právo svůj podíl převádět na někoho dalšího. Ideální je smlouvu o koupi družstevního podílu a nájemní smlouvu řešit před celým družstvem. 

S majitelem, od kterého podíl kupujete, jednejte vždy s předstihem a proklepněte si ho. Zdroj: Pexels

Pozor na dluhy

Ještě před koupí je vhodné si zjistit, jestli družstevní podíl na bytě není zatížen nějakými dluhy, se kterými byste si mohli jednoduše zkomplikovat život. Mohou to být neuhrazené poplatky, zálohy nebo nedoplatky. Vše si zjistíte přímo u družstva, kde není na škodu se i informovat o hospodaření a nakládání s penězi. Družstvo samo o sobě může čerpat nějaké úvěry, jejichž splácení se poté promítne do vašich záloh. Proto se vždy předem a včas informujte.

Zdroj: Remax.cz, modrapyramida.cz

Pozor, aby podíl nebyl zatížen skrytými dluhy.
Zdroj: Pexels

 

Trendy je černá barva: Kam pro celo černý dřez a baterii?

 

 


You must be logged in to post a comment Login