Jednání o důchodové reformě u prezidenta Petra Pavla.

Jednání o důchodové reformě u prezidenta Petra Pavla. Zdroj: ČTK / Deml Ondřej

Jednání o důchodové reformě u prezidenta Petra Pavla.
Sněm ANO: Andrej Babiš, Alena Schillerová a Karel Havlíček (10.2.2024)
Jednání Poslanecké sněmovny o korespondenční volbě. (17. 1. 2023)
Tiskovka po jednání stínové vlády ANO: Havlíček, Schillerová a Pokorná Jermanová (7.9.2023)
Tiskovka po jednání stínové vlády ANO: Havlíček, Schillerová a Pokorná Jermanová (7.9.2023)
10
Fotogalerie

Vladimír Mertlík: Lež, Schillerová i Havlíček mají krátké nohy

Pokud byl cílem marketérů hnutí ANO vyšší zájem o klienta, pak se záměr povedl na 100 % ve chvíli, kdy ANO popřelo svůj souhlas ze schůzky opozice a vládní koalice o reformě penzí svolané prezidentem. Učinilo tak hned po schůzce, když její pozitivní průběh potvrdil natěšeným pobrukováním prezident a až na tři (viz delegace ANO) i dvanáct ostatních účastníků.

K argumentům Aleny Schillerové a Karla Havlíčka, proč ano hnutí ANO znamenalo vlastně ne, zbývá jen přidat, že hnutí ANO s ohledem na bulharskou menšinu v zemi kývalo právě proto, že s prodloužením věku odchodu do důchodu nesouhlasí. Jinak by přece souhlasně vrtělo hlavou zleva doprava jako každý Bulhar…

Nášupem je tvrzení, že pozdějšímu odchodu do důchodu ANO vždycky říkalo NE, a videozáznam souhlasu Andreje Babiše je pouze důkazem, že jen idiot nemění názor podle slov filozofa Miloše Zemana. Když hrozilo, že prezident, označený Havlíčkem za lháře, zveřejní záznam schůzky, zaslalo ANO na Hrad dopis, v němž žádá změnu zápisu, aby „v něm bylo řečeno, že jsme neřekli to, co jsme řekli, a naopak že jsme řekli to, co jsme neřekli, ale říkáme nyní“. Když Pražský hrad druhý den arogantně neodpověděl a záludně zveřejnil zápis v původním, průběhu schůzky odpovídajícím znění, označil Havlíček jednání za boudu.

ANO následně nedodalo podklady pro druhou schůzku a nakonec se jí odmítlo i účastnit, neboť „nebude vládě prozrazovat své know-how a dělat jí fíkový list“. Potvrdil se tak významový posun hesla Václava Havla: „Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí!“, který voliči hnutí ANO změnili na devízu „Pravda a láska remízují s rumem!“ Vrcholným majstrštykem je však objev poslankyně ANO Margity Balaštíkové, podle nějž je důvodem rozdílné interpretace závěrů schůzky špatná akustika, na kterou si Karel Havlíček a Alena Schillerová stěžovali slovy, že „velmi špatně slyšeli; že tam byl velmi špatný přenos zvuku“, a proto Schillerová „ani neslyšela, co se vlastně prezentuje“, jak řekla v pořadu Události, komentáře (ČT) Margita Balaštíková. Když zástupci ANO zjistili, že říkali ano i ve chvílích, kdy nic neslyšeli, „okamžitě to dementovali“, ukončila Balaštíková ufologickou záhadu, proč Schillerová řekla ano, přestože myslela ne! Až do Holešovic byl slyšet kámen, který v tu chvíli spadl ze srdce exposlanci kanci Dominiku Ferimu při zjištění, co mu hrozilo při zdánlivě slibném průběhu případné milostné schůzky s Alenou Schillerovou.

Ale dosti žertů! Začněme seriózně od konce, jak je v ANO zvykem. Výmluva Margity Balaštíkové je stejné hodnoty jako další z výmluv Milana Schlessingera, spolužáka Zpětného zrcátka ze 4. B, který svůj pozdní příchod na vyučování vysvětloval tím, že „nemohl vyjít ze zamčeného bytu, protože mu jejich papoušek sežral klíče!“ Pokud jsou oba zástupci ANO na tom se sluchem – na rozdíl od dvanácti dalších lidí na schůzce – tak, jak tvrdí, měli by se nadále účastnit spíš schůzek s lékaři ORL než za hnutí ANO. Také je Margitě Balaštíkové, Aleně Schillerové i Karlu Havlíčkovi třeba říct, že ani když všechno „okamžitědementovali“, není nutné, aby u toho ze sebe dělali dementy!   

Oba mají chování ze strany vládní koalice za povýšené a arogantní, čímž naznačují, že se v takové atmosféře necítili nijak dobře. Podle vlastích slov označili za jedinou chybu to, že „byli příliš slušní“! Záběry kamer však ukazují pravý opak a přiznejme, že na první pohled uvolněná a usměvavá atmosféra v sále dávala naději, že se něco na české politice pohnulo k lepšímu aspoň v tomto kruciálním tématu. Konkrétně Alena Schillerová zářila úsměvy, jako by se právě dozvěděla, že jí dal princ na druhé straně stolu najevo, že mu manželka nerozumí… Snad na obvykle laskavě přísném Karlu Havlíčkovi byla vidět lehká nervozita poté, co se objevily zákulisní informace, že mu může být po roli stínového ministra průmyslu, dopravy a stínového premiéra svěřena během vysílání tradičního populárního pořadu Výměna manželek premiérů i funkce stínového manžela.

Poznámka závěrem po tom, co Alena Schillerová a Karel Havlíček nezpochybnili svůj původní souhlas se závěry jednání ani na tiskové konferenci po schůzce, kde bylo slyšet docela dost dobře. Propadnout hysterii, že reforma okrade současné důchodce, může jen idiot. Její řešení – či neřešení! – se týká těch, kteří půjdou do důchodu tak za pětatřicet let, ať nejbližší parlamentní volby dopadnou jakkoliv. Mýty o tom, jak zvýšení důchodů vyřešíme zvýšením porodnosti, jsou kecy a mimochodem, premiér Babiš tomuto jím propagovanému trendu svým rozvodem zrovna nejde moc příkladem. Je nad slunce jasné a potvrzené, že oba zástupci hnutí ANO o schůzce na Pražském hradě a jejím průběhu lhali, jako když Michal Hašek tiskne. Se vším hnutí ANO souhlasilo! Pravda bude spíš v tom, že lež, Schillerová i Havlíček mají krátké nohy.

A to vše, co jsem dnes zahlédl ve Zpětném zrcátku, váš Vladimír Mertlík