Hluboká nad Vltavou zve na zahájení sezony na Karlově Hrádku

regiony

Na tradiční Zahájení turistické sezony na Karlově Hrádku zve rodiny s dětmi, turisty i milovníky historie město Hluboká nad Vltavou.

Hluboká nad Vltavou zve na zahájení sezony na Karlově Hrádku
Zahájení sezony na Karlově Hrádku
28. dubna 2024 - 07:30

Hluboká nad Vltavou zve na tradiční Zahájení turistické sezony na Karlově Hrádku. Slavnostní otevření pomyslné brány romantické zříceniny gotického hradu z období vlády Karla IV., která prochází postupnou revitalizací, archeologickým výzkumem a žije pestrým kulturním životem, se uskuteční v sobotu 4. května v 10.00 hodin.

„Město Hluboká nad Vltavou získalo zříceninu hradu, která byla zarostlá nálety a po staletí postupně splývala s okolní přírodou, v roce 2018.  Vypracovali jsme projektovou dokumentaci na revitalizaci památky a v roce 2020 založili Spolek Karlův Hrádek, který usiluje o konzervaci, údržbu a smysluplné využití této památky. Daří se mu skvěle vracet areál hradu, který prochází soustavným archeologickým výzkumem a odbornou sanací, zpět do života. Hrádek procitl, ožil kulturními a společenskými akcemi, koncerty, hlubocký divadelní spolek Křížžáci tu v létě hraje svá divadelní představení a slavnostní Zahájení turistické sezony je rozhodně akcí, kterou si užijí milovníci historie, turisté a hlavně rodiny s dětmi, pro které jsme opět připravili bohatý program,“ zve starosta Hluboké nad Vltavou Tomáš Jirsa.

Na sobotu 4. května je společně se slavnostním zahájením turistické sezony připraveno i otevření plavební sezony „Lodě na Vltavské vodě“. Na Karlův Hrádek tak bude možné dostat se nejen po souši, po cyklostezce ale zdarma a bez rezervace i lodní linkou po Vltavě z přístaviště v Hluboké nad Vltavou – Hamrech. Po celý den též bude otevřeno muzeum voroplavby v Purkarci.

„Zahájení turistické sezony na Karlově Hrádku má letos ústřední téma Řeka, les a lov. Novinkou tak bude letos poprvé i naučné stanoviště Lesů ČR – LS Hluboká nad Vltavou, které se bude věnovat lesní pedagogice. Další osvědčená stanoviště už návštěvníci znají: Stánek tu bude mít Národní zemědělské muzeum Ohrada, do tajů jihočeské přírody a myslivosti zavedou malé i velké nadšenci z Cechu svatého Huberta, a plno je vždy i u stánku vorařského spolku Vltavan, kde si děti s nadšením vyrábějí miniatury vltavských vorů. Stanoviště spolku Hluboká v pohybu láká hlavně ty nejmenší na hry a zábavu, ale největší úspěchy u nich sklízí s malováním na obličej,“ zve malé i velké hlubocký radní a předseda spolku Karlův Hrádek Jindřich Soukal.



Za přípravou Zahájení turistické sezony na Karlově Hrádku, které potrvá od desáté do čtvrté odpolední, je spousta práce desítek nadšenců a dobrovolníků. „Obrovskou pomoc nám pravidelně poskytují členové Sdružení dobrovolných hasičů v Purkarci. Se svou technikou nám pomáhají s údržbou a čištěním areálu, odstraňováním náletů a při slavnostním zahájení sezony dokážou v polních podmínkách vyčarovat přímo neuvěřitelné jídlo. Na občerstvení se jako v předešlých letech bude podílet i Pivovar Hluboká a o dobrou zábavu se tradičně postará hlubocká kapela Zlatý Skořápky.  Je možné si tu opéct špekáčky a díky aktivitám hlubockého spolku Aktivně s vozíkem sem mají velmi dobrý přístup i vozíčkáři. Karlův Hrádek je tak jednou z mála zřícenin u nás, kam se vozíčkáři bez problémů dostanou,“ říká za Spolek Karlův Hrádek hlavní organizátorka akce Lucie Jozová.     

Jihoceskenovinky.cz informovala Mgr. Lucie Jozová za Městský úřad Hluboká nad Vltavou a Jindřich Soukal předseda spolku Karlův Hrádek, z.s. a radní města Hluboká nad Vltavou.

(jv,jihoceskenovinky.cz foto:měú a spolek karlův hr.)


Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 73%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 13%
transparent.gif transparent.gif