TOPlist

Vivo V40 SE: tohle je 5 funkcí, které musíte znát

vivo v40 se 11
  • Nové Vivo V40 SE je zajímavým přístrojem v segmentu střední třídy
  • Nabízí slušný hlavní fotoaparát, parádní displej a povedenou sestavu fotoaparátů
  • Jaké další funkce tohoto telefonu rozhodně musíte znát?

Vivo začalo na českém trhu nabízet telefon střední třídy V40 SE. Ten zaujme zejména designem (kombinace lesklých materiálů a umělé kůže), ale v naší recenzi jsme chválili i hlavní fotoaparát. Čím dalším může březnová novinka zaujmout? Pojďme se podívat na 5 nejlepších funkcí tohoto smartphonu.

Displej s parádní svítivostí

Přestože se Vivo V40 SE pohybuje v nižších cenových patrech (stojí necelých 7 tisíc korun), nabízí velmi povedený a na pohled příjemný displej. Konkrétně jde o AMOLED panel s 6,67″ úhlopříčkou. Této obrazovce nechybí prakticky nic: průstřel v displeji, dostatečné rozlišení Full HD ani zvýšená obnovovací frekvence 120 Hz.

Velkým benefitem je však vysoká svítivost, která může v jednom bodě dosahovat až 1800 nitů. Takového jasu dosáhnete zejména venku, při používání telefonu za jasného dne, kdy do obrazovky pere sluníčko a snižuje tak běžnou viditelnost. Standardní maximální svítivost je pak kolem 1200 nitů. I to je na tuto cenovou kategorii více než skvělá hodnota.

Design à la kůže

Zpracování telefonů z veganské kůže dnes není tak úplně nestandardní. Různí výrobci k tomu ale přistupují jinak. Vivo zvolilo design imitující klasickou opracovanou hovězí kůži, včetně typické textury a falešného prošívání po okrajích. Materiál je velmi příjemný na dotek a vlastně i na pohled, tedy pokud přijmete, že jde o falešnou kůži, a ne opravdovou.

Kromě toho výrobce garantuje, že jeho veganská kůže naprosto bezpečně odolá stárnutí a s tím spojené degradaci. Výslovně se výrobce dušuje, že fialová barva se časem neoloupe a nevybledne, například frekventovaným vysunováním a zasunováním do kapsy u kalhot.

Pokud by vám fialová koženková varianta nebyla dost po chuti, můžete si vybrat tmavě modrou, která má povrch zad z matného plastu a zaujme pro změnu netradičním motivem. V obou případech je konstrukce z plastu a slibuje i mírnou odolnost proti vodě a prachu dle certifikátu IP54.

Hlavní fotoaparát

Ačkoliv Vivo V40 SE nabízí hned trio zadních kamer, tou nejzajímavější je právě hlavní snímač. Řeč je o 50Mpx fotoaparátu s ekvivalentním 26milimetrovým ohniskem s elektronickou stabilizací a fázovým ostřením.

Tip: všechny testovací snímky v plném rozlišení naleznete zde.

Tento fotočip si umí velmi dobře poradit jak ve dne, tak v noci, nabízí k tomu všemu 2–10× digitální zoom a nezalekne se ani portrétních snímků. Podrobněji jsme se na kvality hlavního foťáku zaměřili v samostatném fototestu. K dispozici je pak ještě 2Mpx makro a 8Mpx širokoúhlý snímač, vepředu pak najdete 16Mpx kameru.

Virtuální paměť

Vivo, jako celá řada dalších výrobců, nabízí v dnešní době stále populárnější virtuální rozšíření paměti RAM. Jde o sympatickou funkci, málokdy ji ale využijete víc než u telefonu, který disponuje relativně úsporným čipsetem, jako právě V40 SE.

Hardwarové parametry Vivo V40 SE

Systém, čipset a konstrukce

Operační systém: Android 14, čipset: Qualcomm Snapdragon 4 Gen 2, octa-core, 2× 2,2 GHz Cortex-A78 + 6× 1,95 GHz Cortex-A55, GPU: Adreno 613, RAM: 8 GB, interní paměť: 256 GB, pam. karta:
Rozměry: 163,2 × 75,8 × 7,8 mm, hmotnost: 185,5/191 g (dle varianty), zvýšená odolnost: IP54

Displej, konektivita a baterie

6,67", AMOLED, rozlišení: Full HD+, 1080 × 2400 px
5G: , NFC: , Bluetooth: 5.0, Wi-Fi: 802.11 a/b/g/n/ac, GPS: , konektor: USB-C
Baterie: 5000 mAh, rychlé nabíjení: , bezdrátové nabíjení:

Fotoaparáty

Hlavní: 50 Mpx, f/1.8, 26mm, PDAF, druhý: 8 Mpx, širokoúhlý, f/2.2, třetí: 2 Mpx, makro, f/2.4, selfie kamera: 16 Mpx, f/2.0, Full HD video

Základní porce 8 GB RAM stačí na celou řadu úkonů, ať už jde o používání dvou aplikací simultánně, procházení internetu s velkým množstvím otevřených záložek, anebo třeba svižné surfování po sociálních sítích.

V nastavení pak ale můžete sáhnout ještě po virtuálním navýšení RAM o dalších 8 GB. Následně se stane to, že virtuální RAM ukousne nějaké místo z úložiště (jediná dostupná verze má 256 GB). V praxi je paměťový boost znát, aplikace se spouštějí o něco rychleji a celkově se telefon znatelně zrychlí. Již brzy toto téma rozebereme v samostatném článku.

Sleva do konce dubna

Posledním bodem není tak docela funkce, jako spíše zajímavá prodejní akce. Do konce dubna můžete Vivo V40 SE v obou barevných variantách pořídit za cenu o tisíc korun nižší. Jeho doporučená maloobchodní cena je totiž 6 990 Kč včetně DPH. Se slevou vás však vyjde na 5 990 Kč včetně daně.

Fotoaparát Vivo V40 SE

Sleva je dostupná u všech oblíbených prodejců elektroniky. Zároveň dostanete k nákupu příhodný 44W nabíjecí adaptér, který kvůli regulaci Evropské unie již nesmí být dodáván s telefonem v rámci balení. Nezapomeňte však, že uvedená sleva platí pouze do konce dubna.

Autor článku Jakub Fišer
Jakub Fišer
Novinář, fanoušek moderních technologií, letních měsíců a asijského jídla. Mám rád filmy od Lynche, obrazy od Pollocka, french house a fotbalový klub Arsenal. Ve volném čase hraju na PlayStationu a chodím běhat.

Kapitoly článku