Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Indonésii zasáhlo zemětřesení o síle 6,5 stupně

Následek zemětřesení, ilustrační fotografie
Následek zemětřesení, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Při pobřeží indonéského ostrova Jáva v sobotu zaznamenali zemětřesení s magnitudou 6,5. Informovala o tom místní meteorologická a geofyzikální služba BMKG.

Zpráva agentury AFP uvádí, že zemětřesení bylo znát i v hlavním městě Jakartě.

Epicentrum otřesů se nacházelo přibližně 102 kilometrů jižně od ostrova Jáva, informovala americká geologická služba USGS. Podle ní byly silné otřesy zaznamenány ve 21:59 místního času v hloubce 68,3 kilometru pod povrchem země.

Úřady zatím nezpravují o žádných závažných materiálních škodách a nevydaly varování před tsunami.

Indonésie, rozsáhlé souostroví, je často vystavena seismické a vulkanické aktivitě kvůli své poloze na Tichomořském ohnivém kruhu - oblasti, kde se setkávají tektonické desky a která se táhne od Japonska přes jihovýchodní Asii až po Tichý oceán.

Zemětřesení o síle 6,2, které zasáhlo ostrov Sulawesi v lednu 2021, si vyžádalo životy více než 100 lidí a tisíce lidí přišly o domovy.

V roce 2018 zemětřesení o síle 7,5 a následné tsunami v Palu na ostrově Sulawesi si vyžádalo životy více než 2200 lidí.

V roce 2004 zasáhlo provincii Aceh zemětřesení o síle 9,1, které vyvolalo masivní tsunami, při kterém zahynulo více než 170 000 lidí.
  

Témata:  zemětřesení Indonésie

Aktuálně se děje

11. května 2024 23:41

MS v hokeji 2024: Češi dramaticky otočili zápas a porazili norský tým

Druhý těžký zápas ve dvou dnech museli čeští hokejisté sehrát na úvod domácího světového šampionátu. Zatímco páteční duel s Finskem gól ze hry navzdory skvělému hokeji nenabídl a rozhodnout tak musely až samostatné nájezdy, kdy ten rozhodující proměnil kapitán Roman Červenka, v sobotním duelu s Norskem padlo hned devět branek. Tento zápas ale pro Čechy nezačal nejlépe a to i přes to, že Červenka ve svém 200. zápase za národní tým otevřel skóre. Norové totiž ještě v první třetině otočili na 3:1 a Češi se dlouho následně snažili o vyrovnání. To se podařilo v bojovné druhé třetině a až ve třetí třetině se jim podařilo otočit stav zpátky na svou stranu. Zásluhou Stránského, Hájka a Paláta tak nakonec došli k výhře 6:3. 

Zdroj: David Holub

Další zprávy

Sergej Šojgu, ministra obrany RF

Putin odvolal Šojgua z postu ministra obrany

Ruský prezident Vladimir Putin dekretem odvolal Nikolaje Patruševa z funkce tajemníka Rady bezpečnosti Ruské federace a na jeho místo jmenoval Sergeje Šojgua, který dosud působil jako ministr obrany. Za nového ministra obrany Putin navrhl jmenovat dosavadního vicepremiéra Andreje Belousova. Vyplývá to z návrhů, které šéf Kremlu zaslal horní komoře parlamentu - Radě federace, informuje Reuters.