Hokejisté Švédska mají v nominaci na MS 18 posil z NHL

foto Česko - Švédsko, České hokejové hry (Betano Hockey Games), závěrečný turnaj Euro Hockey Tour, 4. května 2024, Brno. Trenér Švédska Sam Hallam.

Stockholm - Osmnáct posil z NHL zařadil do pětadvacetičlenné nominace na mistrovství světa v Ostravě a v Praze trenér hokejistů Švédska Sam Hallam. Má v kádru čtyři mistry světa z let 2017 z Kolína nad Rýnem a Paříže a 2018 z Kodaně a také dva vítěze Stanleyova poháru.

V nominaci je kompletní trio brankářů z NHL - Filip Gustavsson s Jesperem Wallstedtem z Minnesoty a Samuel Ersson z Philadelphie. V obraně se představí jednička draftu NHL z roku 2018 Rasmus Dahlin z Buffala, Erik Karlsson s Marcusem Petterssonem z Pittsburghu, Jonas Brodin z Minnesoty a Victor Hedman z Tampy Bay, s níž získal Stanley Cup v letech 2020 a 2021.

V ofenzivě mají Švédové také dvojnásobného vítěze Stanleyova poháru Andrého Burakovského ze Seattlu, který triumfoval v roce 2018 s Washingtonem a o čtyři roky později s Coloradem, Joela Erikssona Eka s Markusem Johanssonem z Minnesoty, Carla Grundströma s Adrianem Kempem z Los Angeles, Pontuse Holmberga z Toronta, Isaca Lundeströma z Anaheimu, Victora Olofssona z Buffala, Lucase Raymonda z Detroitu a Fabiana Zetterlunda ze San Jose.

Ve výběru Tří korunek jsou čtyři mistři světa a všichni jsou to hráči z NHL. Brodin, Hedman a Eriksson Ek byli u triumfu v roce 2017, zlato ze šampionátu o rok později mají Gustavsson, který ale do turnaje tehdy nezasáhl, a Kempe. Karlsson a Johansson mají stříbro z olympijských her v Soči z roku 2014.

Až po Českých hrách (Betano Hockey Games) v Brně z minulého týdne tým doplnili Kalsson, Hedman, Holmberg, Johansson, Grundström, Kempe a také útočník Jesper Frödén z týmu švýcarského mistra Curychu.

Kádr naopak opustili beci Filip Berglund z Örebra, Oscar Fantenberg z Linköpingu, Patrik Nemeth z Bernu, Jesper Sellgren z Luley a útočníci Christoffer Ehn z Linköpingu, Alexander Holtz z New Jersey/NHL, Jonathan Lekkerimäki z Örebra, Joakim Nygard z Färjestadu a Lukas Vejdemo z Leksandu.

Starty v NHL mají také obránce Tim Heed z Ambri-Piotty a útočníci Frödén, Max Friberg z Frölundy a Marcus Sörensen z Fribourgu. Bez zkušeností z velkých mezinárodních akcí jsou obránce Heed a útočník Felix Unger Sörum z Leksandu.

V přípravě Švédové sehráli čtyři zápasy s Finskem - v Jyväskylä vyhráli 4:1 a v Mikkeli podlehli 1:2 v prodloužení, v Linköpingu prohráli 0:2 a 0:3. Na Českých hrál začali výhrou v Klotenu nad Švýcarskem 2:1, v Brně potom zdolali Česko 2:0 a prohráli s Finskem 3:4 po samostatných nájezdech.

Do šampionátu vstoupí Švédové v pátek od 20:20 proti Spojeným státům americkým a v dalších utkáních základní skupiny B v Ostravě narazí na Polsko, Německo, Kazachstán, Lotyšsko, Francii a Slovensko.

Nominace hokejistů Švédska na mistrovství světa v Ostravě a v Praze (10.-26. května):

Brankáři: Filip Gustavsson, Jesper Wallstedt (oba Minnesota/NHL), Samuel Ersson (Philadelphia/NHL),

obránci: Erik Karlsson, Marcus Pettersson (oba Pittsburgh/NHL), Lukas Bengtsson (Zug/Švýc.), Jonas Brodin (Minnesota/NHL), Rasmus Dahlin (Buffalo/NHL), Victor Hedman (Tampa Bay/NHL), Tim Heed (Ambri-Piotta/Švýc.),

útočníci: Joel Eriksson Ek, Marcus Johansson (oba Minnesota/NHL), Carl Grundström, Adrian Kempe (oba Los Angeles/NHL), Max Friberg (Frölunda), Linus Johansson (Färjestad), Felix Unger Sörum (Leksand), André Burakovsky (Seattle/NHL), Jesper Frödén (Curych/Švýc.), Pontus Holmberg (Toronto/NHL), Isac Lundeström (Anaheim/NHL), Victor Olofsson (Buffalo/NHL), Lucas Raymond (Detroit/NHL), Marcus Sörensen (Fribourg-Gottéron/Švýc.), Fabian Zetterlund (San Jose/NHL).

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 12.05.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je neděle 12. května 2024

Očekáváme v 21:00 13°C

Celá předpověď