Ukrajinská armáda stabilizuje frontu a do konce roku zahájí omezenou protiofenzívu, říká ISW

Přidat na Seznam.cz

Ukrajinské obranné síly budou schopny stabilizovat frontové linie v nadcházejících měsících uprostřed probíhající ruské ofenzívy. Tvrdí to Institut pro studium války (ISW).

„Je velmi pravděpodobné, že Ukrajina v nadcházejících měsících stabilizuje frontové linie a bude schopna zahájit omezené protiofenzivní operace koncem roku 2024 nebo začátkem roku 2025,“ uvádí se ve zprávě.

Podle analytiků ISW ruské síly stále trpí rozsáhlými taktickými nedostatky a ukrajinské síly budou schopny těchto nedostatků využívat, dokud bude mít ruské vojenské velení potíže s internalizací a šířením adaptací na taktické úrovni, uvádí portál Ukrinform.

„Ukrajina bude schopna v nadcházejících týdnech neutralizovat mnohá omezení v oblasti materiálu, kterým v současné době čelí, a v nadcházejících měsících podniká kroky ke zmírnění problémů v oblasti lidských zdrojů, ale Rusko bude i nadále prosazovat své vlastní výhody, zatímco se ukrajinské schopnosti budou zlepšovat,“ uvádí se ve zprávě.

Analytici ISW uvedli, že dobře zásobené ukrajinské síly budou pravděpodobně schopny zabránit operačně významnému ruskému postupu během očekávané letní ruské ofenzivy, píše deník RBC-Ukraine.

„Ruské síly nicméně využijí vybraných výhod a adaptací, aby v létě představovaly pro Ukrajinu významnou hrozbu,“ uvedl ISW.

Zdroj: Ukrinform, RBC-Ukraine