Ubisoft en Microsoft gaan samen nep-merchandise van  Assassin's Creed en Minecraft aanpakken

Alleen nog een echte Steve.

Wanneer je iets vanuit dit artikel koopt, krijgt IGN Benelux mogelijk een deel van de inkomsten.

Ubisoft en Microsoft lijken samen te werken om juridische maatregelen te nemen tegen mensen die nepversies van officiële merchandise van Minecraft en Assassin's Creed proberen te verkopen.

In een klacht die op 19 april 2023 is ingediend bij de rechtbank van het noordelijke district van Illinois, beweert Ubisoft dat een aantal individuen, bedrijven en andere organisaties ongelicenseerde en namaak Assassin's Creed-merchandise verkopen via verschillende winkelfronts, waaronder iOffer, Wish, Amazon en de eigen winkelfronts van de verkopers. Volgens de klacht beweert Ubisoft dat deze items "inferieure imitaties" zijn die desondanks ontwerpelementen en Assassin's Creed-handelsmerken gebruiken om consumenten te misleiden en te laten geloven dat de merchandise echt is.

Ubisoft beweert dat de verkopers zoekmachineoptimalisatie (SEO) manipuleren om ervoor te zorgen dat hun aanbiedingen bovenaan relevante zoekresultaten verschijnen, waardoor consumenten worden afgeleid van legitieme producten. Bovendien beweert Ubisoft dat de vervalsers eerdere pogingen om tegen hen op te treden hebben weten te ontwijken door nieuwe verkopersaccounts onder nieuwe aliassen te registreren, talrijke off-shore bankrekeningen aan te houden, website-hosting naar servers buiten de Verenigde Staten te verplaatsen en producten in kleine hoeveelheden te verzenden om detectie door de Amerikaanse douane te vermijden. Hoewel Ubisoft een lijst van verkopers heeft verstrekt die het aan de rechtbank vervolgt, is deze lijst verzegeld en niet beschikbaar op het moment van indiening.

Ubisoft and Microsoft appear to be tag-teaming to target counterfeit Assassin's Creed and Minecraft merch.

Ubisoft beschuldigt de onbekende verkopers van merkinbreuk en namaak, onjuiste aanduiding van herkomst en schending van de Uniforme Wet inzake Bedrieglijke Handelspraktijken van Illinois (wat mogelijk verklaart waarom de rechtszaak specifiek in Illinois wordt ingediend). De uitgever eist dat de verkopers permanent worden belet om in de toekomst hetzelfde te doen, dat de websites worden verwijderd en dat hun accounts worden gesloten op verschillende online marktplaatsen. Ubisoft probeert ook alle winsten uit de namaakgoederen te innen of wettelijke schadevergoeding tot $2 miljoen voor "elk gebruik van hun handelsmerken."

Slechts enkele dagen later diende Microsoft een soortgelijke rechtszaak in bij dezelfde rechtbank, in dit geval verwijzend naar vervalsingen van Minecraft-merchandise op winkelfronts zoals Amazon, Walmart en eCRATER.

Maar zelfs Microsoft geeft toe dat het niet precies weet wie alle vervalsers zijn. Ubisoft speculeert in haar klacht dat de verkopers zich voornamelijk in China bevinden en dat de groepen en individuen lijken samen te werken in chatrooms om tactieken te delen, detectie te ontwijken en juridische actie te vermijden. Maar dat lijkt de omvang van hun kennis te zijn.

In het verzoek van Microsoft om de verkopers niet openbaar te maken, wijst het erop dat het de gedaagden wil weerhouden te ontdekken dat ze worden aangeklaagd totdat er een tijdelijk straatverbod kan worden uitgevaardigd. Anders beweert Microsoft, zullen de verkopers opnieuw in staat zijn om juridische gevolgen te ontwijken. "Als de gedaagden voortijdig van deze procedures op de hoogte zouden zijn, zou het waarschijnlijke resultaat de vernietiging van relevante documentaire bewijzen zijn en het verbergen of overdragen van activa naar buitenlandse jurisdicties, waardoor het doel van de onderliggende rechtszaak en de bevoegdheid van deze rechtbank om verlichting te verlenen, wordt gefrustreerd", zegt Microsoft. "Zodra het tijdelijke straatverbod aan de relevante partijen is betekend en de gevraagde maatregelen zijn genomen, zal de eiser verzoeken om deze documenten te ontzegelen."

De twee rechtszaken vertegenwoordigen een interessante gezamenlijke inspanning om nep-merchandise die als echt wordt verkocht op belangrijke online winkelfronts tegen te gaan.

Voor nu zullen verzamelaars moeten afwachten of de zet van Ubisoft en Xbox daadwerkelijk een deuk zal maken in de stroom van nep-standbeelden en branded gaming items op de markt, of dat een lange geschiedenis van verkopersevasie zal blijven overheersen.


Sjaak is redacteur bij IGN Benelux. Hij is vooral te vinden achter zijn pc, waar hij zijn tijd en geest opoffert aan meedogenloze games als League of Legends, Dota 2 en Overwatch.

Wanneer je iets vanuit dit artikel koopt, krijgt IGN Benelux mogelijk een deel van de inkomsten.
In dit artikel

Assassin's Creed Valhalla

Ubisoft Montreal | 17 november 2020
  • Platform
  • PC
  • XboxOne
  • PS4
  • XboxSeries
  • PS5
Gerelateerde artikelen
Reacties