Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak zabránit válce? Francie má řešení situace mezi Izraelem a Hizballáhem

Izrael, ilustrační foto
Izrael, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Francouzský ministr zahraničí Stéphane Séjourné představí libanonským činitelům návrhy, které mají zabránit válce mezi libanonským hnutím Hizballáh a Izraelem a snížit napětí v regionu.

Podle agentury Reuters to ministr prohlásil po návštěvě mírových sil OSN v jižním Libanonu.

Izrael a hnutí Hizballáh, které ovládá velkou část jižního Libanonu, se střetly v roce 2006. Když Izrael loni v říjnu zahájil válku proti palestinskému islamistickému hnutí Hamás v Pásmu Gazy, došlo k přeshraniční palbě na severní izraelské hranici mezi Hizballáhem a izraelskou armádou.

"V současné situaci bychom, kdyby nebyla válka v Gaze, mohli hovořit o válce v jižním Libanonu z důvodu množství útoků," uvedl dnes Séjourné. "Předložím místním činitelům návrhy, jak stabilizovat tuto oblast a zabránit válce," dodal.

Séjourné má jednat v Libanonu s předsedou parlamentu Nabíem Barrím, prozatímním premiérem Nadžíbem Míkátím a náčelníkem generálního štábu libanonské armády Josephem Aúnem.
   

Témata:  Francie Izrael Hizballáh

Aktuálně se děje

12. května 2024 8:36

Více než 300 obětí si vyžádaly záplavy v afghánských provinciích

Už více než 300 obětí na životech si vyžádaly záplavy v afghánských provinciích. Oznámil to v sobotu Světový potravinový program (WFP) spádující pod OSN. Úřady v zemi vyhlásily nouzový stav a do oblastí vyslaly týmy záchranářů, informuje AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy