Otevírá se éra nové obchodní měny. Afrika se otáčí k jüanu

byznys

V rámci nejnovějšího vývoje otevírá hned 15 afrických zemí čínská bankovní zúčtovací centra, která mají za úkol usnadnit obchodování v čínských jüanech. Zřízení těchto center je odpovědí na rostoucí objem obchodu mezi Afrikou a Čínou.

Otevírá se éra nové obchodní měny. Afrika se otáčí k jüanu
Ilustračí foto
28. dubna 2024 - 11:20

Afrika se v posledních letech stává novým bojištěm globálních ekonomických a geopolitických sil. V rámci nejnovějšího vývoje otevírá hned 15 afrických zemí čínská bankovní zúčtovací centra, která mají za úkol usnadnit obchodování v čínských jüanech. Tento krok, který by mohl za deset let proměnit jüan v nejpopulárnější měnu na kontinentu, signalizuje postupný ústup od amerického dolaru, který byl dosud dominantní měnou v mezinárodním obchodu.

Zřízení těchto center je odpovědí na rostoucí objem obchodu mezi Afrikou a Čínou, který v posledních letech prudce vzrostl. Čína je nyní jedním z největších obchodních partnerů mnoha afrických států a její investice do infrastruktury a průmyslových projektů na kontinentu neustále narůstají.



Přechod na jüan jako hlavní obchodní měnu může mít dlouhodobý vliv na mezinárodní finanční systém. Snížení závislosti na americkém dolaru by mohlo oslabit jeho pozici světové rezervní měny, což by zase mohlo ovlivnit americkou ekonomiku a její schopnost ovlivňovat globální ekonomické dění.

Pro africké státy může být přechod na jüan výhodný z hlediska snížení transakčních nákladů a zjednodušení obchodních operací s Čínou. Může to také představovat větší monetární nezávislost na západních finančních systémech, což je krok směrem k větší ekonomické suverenitě.

Z dlouhodobého hlediska může být pro Afriku přechod na jüan značnou výhodou, pokud to povede k větší ekonomické diversifikaci a stabilitě. Pro Washington je to varování, že jeho vliv na africkém kontinentu slábne a že je potřeba přehodnotit strategie, jak lépe reagovat na měnící se globální dynamiku moci a vlivu.

Psali jsme:

Jasně se ukazuje, že v boji o ekonomický a geopolitický vliv na africkém kontinentu začíná mít Čína navrch. To, co bude následovat, bude nejen testem pro americkou zahraniční politiku, ale také příležitostí pro Afriku, jak ukázat svou rostoucí sílu na světové scéně.

(nov, prvnizpravy, screen: cnbc)


Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 73%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 13%
transparent.gif transparent.gif