TOPlist

Nové iPady budou důležitější, než si myslíte! Očekává se hned několik překvapení

iPad Pro z roku 2022
  • Nový iPad Pro bude prvním produktem Applu s funkcemi umělé inteligence (AI)
  • Důležitým prvkem bude údajné nasazení čipu M4 namísto předpokládaného M3
  • Úplné uvedení nových AI funkcí v rámci iOS a iPadOS se očekává až v červnu na konferenci WWDC

Již příští týden Apple plánuje uspořádat svou druhou jarní akci. Přestože obsah konference nelze oficiálně potvrdit, s 99% pravděpodobností se zde představí nové iPady a příslušenství k nim. Zkušený insider Mark Gurman nyní přichází s důležitou informací – iPady budou nejspíš prvním pokusem Applu o nastolení trendu umělé inteligence.

iPad s M4 a umělou inteligencí

O očekávaných iPadech se totiž hovoří jako o velké inovaci pro celý segment. V první řadě dostanou mírně odlišný design, tenčí rámečky, pak také sadu zajímavého příslušenství a pochopitelně i nový čipset. To dle původních spekulací mělo znamenat čip Apple M3, Gurman do toho však hází vidle a přichází se zajímavou myšlenkou: možná se už za týden dočkáme premiéry nového čipu M4.

„Velká změna u M4: Nový neuronový motor otevře cestu k novým schopnostem umělé inteligence. Nyní tu máme další novinku. Letošní Macy možná nebudou jedinými zařízeními s čipy M4 poháněnými umělou inteligencí. Slyšel jsem, že existuje velká pravděpodobnost, že čip v novém iPadu Pro bude M4, nikoli M3,“ napsal Mark Gurman do svého newsletteru Power On.

Před Applem se totiž rozprostírá velká příležitost. Ještě před uvedením nových iPhonů (v září) či iOS 18 (v červnu) se může světu přihlásit do souboje o nejlépe provedené funkce spojené s generativní umělou inteligencí. Souboj již v lednu letošního roku rozpoutal Samsung s jeho sadou funkcí Galaxy AI.



Apple iPad Pro



Nepřehlédněte

Apple oznámil jarní překvapení. Za dva týdny ukáže „něco nového“

Nejchytřejší tablety na trhu?

Gurman tedy věří, že příští úterý Apple oznámí nové iPady a použije u nich čip M4. Specifikacím čipu se však prý nijak věnovat nebude, stejně jako nebude rozpitvávat jednotlivé AI funkce. To si nejspíš nechá až na WWDC 2024 měsíc nato. Je však nad slunce jasné, že iPad Pro bude vůbec prvním zařízením pro plánovanou přestavbu produktů a softwaru směrem k AI.

Kromě čipu M4 bude velkou změnou iPadu Pro obrazovka OLED, která do tabletu Applu přinese technologii displeje z iPhonu. Poprvé se také iPad Air dočká 12,9″ obrazovky. O nové klávesnici Magic Keyboard jsme již také informovali, Gurman přináší zajímavost ještě o nejnovější tužce Apple Pencil: poprvé prý bude nabízet haptickou zpětnou vazbu.

0 %

Trust Meter

Nakolik věříme tomuto úniku?

Autor článku Jakub Fišer
Jakub Fišer
Novinář, fanoušek moderních technologií, letních měsíců a asijského jídla. Mám rád filmy od Lynche, obrazy od Pollocka, french house a fotbalový klub Arsenal. Ve volném čase hraju na PlayStationu a chodím běhat.

Kapitoly článku