TOPlist

Xperia 1 VI už nebude vypadat jako dálkový ovladač. Sony se navíc vytasí s nižší cenou

Smartphone Sony Xperia 1 V v černé barevné variantě
  • Letošní vlajková Xperia přijde o svůj typický protáhlý tvar
  • Výrobce vsadí na tradičnější proporce, některé typické atributy si ale ponechá
  • Telefon by mohl být o něco levnější než minulá generace

Společnost Sony před nedávnem rozeslala pozvánky na událost „Xperia Special Event 2024“, která se bude konat 17. května v Tokiu. Akce se může účastnit i veřejnost, avšak fyzickou účast si zajistí pouze ti, kdo se zaregistrují na těchto stránkách a budou vylosováni, pro ostatní Sony připraví online stream. S největší pravděpodobností se dočkáme odhalení nového vlajkového smartphonu Xperia 1 VI, který má být podle posledních informací jiný než jeho předchůdci. Co všechno japonská firma změní?

Pozvánka na premiéru Xperie 1 VI

Xperia 1 VI už nebude mít tvar dálkového ovladače

Smartphony Sony jsou velmi svérázné, nehledí na současné trendy a jdou si svojí vlastní cestou – mají neobvykle protáhlý tvar, vyhýbají se výřezům v displeji a jsou konzervativní v designu modulu s fotoaparáty. Poslední dva atributy má Sony použít i u chystané Xperie 1 VI, ovšem namísto protáhlého tvaru se máme dočkat tradičnějších proporcí.

Údajná podoba Xperie 1
Údajná podoba Xperie 1

Podle informátora @onleaks má Xperia 1 VI přijít o poměr stran displeje 21:9 a vsadit na tradičnější poměr stran 19,5:9. Telefon má mít fyzické rozměry 161,9 × 74,5 × 8,5 mm, bude tedy nižší a širší než minulá generace. Úhlopříčka obrazovky údajně zůstane 6,5″, nicméně má poklesnout její rozlišení – s 4K displejem se prý rozloučíme. Xperia 1 VI si má nicméně stále ponechat rámečky nad a pod displejem, takže kvůli selfie kamerce nebude nutné vymýšlet žádné výřezy.

Design fotomodulu na zádech se nijak měnit nemá, pouze naroste jeho fyzická velikost – zatímco u Xperie 1 V měřil 1,3 × 4,9 mm, u Xperie 1 VI to má být 1,5 × 5,2 mm.

Rozměry modulu fotoaparátu

Sony by teoreticky mohlo nasadit větší čočky fotoaparátu, ovšem na velké změny fotografického hardwaru se údajně těšit nemáme – sestava má minimálně v oblasti fotočipů zůstat stejná jako loni:

  • 48Mpx hlavní fotoaparát (1/1,35″ snímač) s clonou f/1.9 a ohniskovou vzdáleností 24 mm
  • 12Mpx širokoúhlý fotoaparát (1/2,5″ snímač) s clonou f/2.2 a ohniskovou vzdáleností 16 mm
  • 12Mpx teleobjektiv (1/3,5″ snímač) s clonou f/2.2 a proměnlivou ohniskovou vzdáleností 85–125 mm.

U fotoaparátu se mají odehrát zejména softwarová vylepšení v oblasti kontinuálního zoomu, k lepším fotografiím a videím by měl přispět i nový obrazový snímač obsažený v čipsetu Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3. Mluví se rovněž o navýšení RAM na 16 GB.

Nižší cena než minule

Podle tchajwanských zdrojů má chystaná Xperia 1 VI mezigeneračně zlevnit. Zatímco současný model na Tchaj-wanu startoval na 41 999 TWD (asi 30 300 korun bez DPH), u letošního modelu se údajně počítá se startovací cenou 39 999 TWD (asi 28 800 korun bez DPH). Zda se zlevnění o 5 procent projeví i v evropských cenách, zatím nevíme.

0 %

Trust Meter

Nakolik věříme tomuto úniku?

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku