Denník N

Graf dňa: Plynová kríza sa ešte úplne neskončila

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Európske ceny plynu sú aj napriek poklesu v posledných dvoch rokoch stále vysoko náchylné na výkyvy spôsobené vojnami.
  • V roku 2025 sa zrejme skončí tranzit ruského plynu cez Ukrajinu, Slovensko musí do konca roka pre dodávky zabezpečiť iné trasy.

Zdraženie zemného plynu s dodaním počas budúcej vykurovacej sezóny naznačuje, že plynová kríza sa nekončí. Nervozita medzi obchodníkmi na energetických burzách zavládla po ruských útokoch na ukrajinské zásobníky.

Nožnice medzi cenou plynu s dodaním vo februári 2025 a v iných termínoch sa začali otvárať po 11. apríli, keď Rusko podniklo nálety dronmi a raketami na ukrajinskú energetickú infraštruktúru, ukazuje Graf dňa z cien plynu na kľúčovej holandskej burze TTF. Odvtedy

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Graf dňa

Redaktori Denníka E v Grafe dňa vysvetľujú kontext najzaujímavejších dát dňa. Ako newsletter ho posielame každý pracovný deň podvečer.

Plynová kríza

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie