Středa 15. května 2024, svátek má Žofie

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Spolek volající po konci Izraele chce Aiko dostat z Eurovize. Kvůli tomu, že letos soutěží i Izrael

    Propalestinská organizace Prague 4 Palestine Youth požaduje odstoupení zpěvačky Aiko z letošního kola soutěže Eurovize. Prý kvůli tomu, že v Eurovizi soutěží i zpěvačka z Izraele. Její účast v Eurovizi prý legitimizuje válečné zločiny Izraele v Gaze. Ta stejná organizace navíc stála za akcí umělců na Andělech.

    Eurovision Song Contest 2024 je za rohem a fanoušci po celém světě se nemohou dočkat, až uslyší své favority z jednotlivých zemí. Česko bude reprezentovat zpěvačka Alena Shirmanova, která vystupuje pod pseudonymem Aiko. Její účast však už od té doby, co v prosinci uspěla v národním kole soutěže, provázejí kontroverze. Teď po ní žádají odstoupení kvůli tomu, že mezi soutěžícími zeměmi je i Izrael.

    Účast Aiko v Eurovizi byla hojně probíraná už koncem loňského roku. Ukázalo se totiž, že se svou písní Pedestal porušila oficiální pravidla soutěže. Není jich mnoho, nicméně jedním z těch nejdůležitějších, je to, že soutěžní skladba nesmí vyjít před 1. zářím loňského roku a nejen, že nesmějí vyjít, umělci se skladbami navíc nesmějí vystupovat před jakýmkoli publikem. A právě to se zdálo, že Aiko porušila. Na sociálních sítích se šířila koncem minulého roku videa, ve kterých prokazatelně Aiko se skladbou vystupovala už v létě. K odstoupení ani diskvalifikaci nakonec nedošlo.

    Teď lidé požadují konec Aiko v soutěži z politických důvodů. Na sociálních sítích koluje otevřená výzva zpěvačce Aiko k odstoupení z Eurovize 2024 a k jejímu bojkotu. Prý kvůli solidaritě s palestinským lidem a v souladu s palestinskou kampaní za akademický a kulturní bojkot Izraele, tedy s Palestinian Campaign for the Academic and Cultural Boycott of Israel. Izrael totiž patří mezi soutěžní země a už několik měsíců se debatuje na sociálních sítích o tom, že by měla být izraelská soutěžící Eden Golan diskvalifikovaná. Když k tomu ale nedošlo, rozhodla se organizace Prague 4 Palestine Youth, vyzvat k odstoupení Aiko.

    „Věříme, že zahrnout Izrael do Eurovize odráží ochotu mezinárodního společenství tolerovat, ignorovat nebo dokonce legitimizovat jeho válečné zločiny a zločiny proti lidskosti. Také máme za to, že účast v soutěži znamená nejen podporu této legitimizace, ale i normalizace dlouhodobého útlaku palestinského lidu,“ píšou autoři výzvy zpěvačce Aiko.

    Vadí jim také, že se soutěž prezentuje jako apolitická, i přes to však organizátoři podporují jenom jednu, a hlavně podle nich tu špatnou, stranu konfliktu. V roce 2022 bylo ze soutěže kvůli válečnému konfliktu na Ukrajině vyřazeno Rusko, což by podle autorů výzvy měli organizátoři udělat i tentokrát. Prý jde totiž o stejný princip.

    Je nutné také upozornit na to, že organizace Prague 4 Palestine Youth má za sebou nejednu kontroverzi. Nejen, že používají hesla jako „From the river to the sea Palestine will be free“, v poslední době se hojně diskutovalo také o jejich akci na udílení Cen Anděl o letošních Velikonocích.

    Umělci, mezi které patří například Tomáš Klus s manželkou Tamarou, Jordan Haj a Emma Smetana, totiž na Andělech ještě před začátkem přímého přenosu rozvinuli na červeném koberci transparent s nápisem Artists for Ceasefire a volali po „klidu zbraní“. Celá organizace je, jak název napovídá, přesvědčená o tom, že za genocidu v Gaze může Izrael. Jejich Instagram je navíc plný zpráv jenom o tom, co všechno špatného udělal Izrael špatně a evidentně jsou přesvědčení o tom, že palestinská strana konfliktu je nevinná.

    Samozřejmě, že Palestina není synonymem Hamásu, který situaci v Gaze odstartoval, nicméně má jejím na území značné slovo. A právě proti Hamásu se organizace Prague 4 Palestine Youth stále nevymezila. Vymezili se však například proti prezidentovi Petru Pavlovi, který Izrael navštívil v lednu. Na Instagramu mají jeho fotku s krvavým nápisem „jel jsem do Izraele podpořit genocidu palestinských dětí“. Jejich Instagram je podobných demagogických příspěvků plný.

    Fotogalerie