Denník N

Niektorí by mali voľno v pondelok, iní v piatok. Poľská Ľavica chce zaviesť štvordňový pracovný týždeň

Ľavica počas volebnej noci. Foto - Facebook Lewica
Ľavica počas volebnej noci. Foto – Facebook Lewica

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Zavedenie štvordňového pracovného týždňa počas tohto volebného obdobia, teda do roku 2027, je v súčasnosti jednou z najdôležitejších požiadaviek poľskej Ľavice, ktorá tvorí vládnu koalíciu. Tento nápad presadzuje ministerka práce a sociálnej politiky Agnieszka Dziemianowicz-Bąk.

Myšlienka sa zdá revolučná, ale na rozdiel od zdania môže byť jej realizácia celkom realistická a môže ekonomický rast urýchliť namiesto toho, aby ho spomalila. Príčinou je očakávané zlepšenie kvality života, a preto aj efektivity práce zamestnancov.

Ľavica predstavila myšlienku zavedenia štvordňového pracovného týždňa už v roku 2022 formou poslaneckého návrhu zákona. V tom čase však bola pri moci PiS a o návrhu zákona nedala ani rokovať len preto, že ho predložila opozícia. O skrátení pracovného času sa pred voľbami pozitívne vyjadril aj Donald Tusk, po voľbách sa však tento návrh do koaličnej zmluvy nedostal.

Šanca pre Ľavicu

Vládnuca koalícia v Poľsku pozostáva z troch politických síl: Občianska koalícia, Tretia cesta a Nová ľavica. Poslanecký klub Ľavica je najslabší a strana utrpela porážku v nedávno skončených komunálnych voľbách. Podpora Ľavice sa pohybuje okolo 8 až 9 percent, čo je oveľa menej, ako by táto strana chcela mať. Ľavica má vo vláde viacero ministrov, ktorým sa doteraz výraznejšie nedarilo.

Projekt skrátenia pracovného času sa môže stať vlajkovou loďou tejto strany, ktorá by im mohla získať voličov na úkor Občianskej koalície.

„Voľby sa skončili a Ľavica sa tejto témy nevzdáva. Keď sa pred vyše sto rokmi zaviedol 40-hodinový pracovný týždeň, keď sa zakázala detská práca a keď sa zaviedli voľné soboty, ľudia sa zrejme tiež pýtali, či to má zmysel. No stalo sa to štandardom. Poliaci sú prepracovaní, nemajú čas na súkromný život, priateľstvá a spoločenské kontakty,“ vysvetľuje Agnieszka Dziemianowicz-Bąk.

Zástupcovia Ľavice tvrdia, že zmeny v systéme práce sú nevyhnutné na

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Poľsko

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie