Denník N

Rašelinísk sa ľudia báli, mali historky o bludičkách z močiara. Dnes nám môžu pomôcť pri klimatickej kríze

Trstinné lúky pri Spišskej Belej. Foto – Soňa Mäkká
Trstinné lúky pri Spišskej Belej. Foto – Soňa Mäkká

Spišská Belá pomáha obnoviť dve rašeliniská, chcú prilákať turistov a zmierniť dosahy klimatickej zmeny.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Podhorie Tatier je bohaté na vodu, v lesoch je mnoho rašelinísk a potokov. Zaplavené lesy boli kedysi pre ľudí najmä zdrojom rašeliny, dnes sa na ne pozerajú ako na možnú pomoc v čase klimatickej zmeny.

Rašeliniská však treba revitalizovať, vyrúbať náletové dreviny, aby nebránili v raste vzácnejším druhom rastlín a z územia neodoberali vodu. Prípadne treba aj zasypať staré kanály, ktoré tieto lesy odvodňujú.

Tajomné svetielka nad močiarom

V minulosti mali ľudia k rašeliniskám odlišný prístup. Ťažili z nich rašelinu, odvodňovali ich a snažili sa ich premeniť na hospodársku pôdu. A báli sa ich. Desili ich plamienky nad rašeliniskami.

„Počas horúcich letných nocí tam videli zvláštne belasé svetielka veľké ako plamienky sviečky, ktoré akoby poskakovali tesne nad rašeliniskom. Nazývali ich bludičky, považovali ich za duše mŕtvych, ktoré lákajú ľudí do močiara,“ hovorí Peter Zibura, primátor Spišskej Belej. Na Trstinných lúkach sa našla kostra človeka.

„Z poškodených rašelinísk sa uvoľňujú samovznietivé plyny, čo súvisí s hnitím organických látok, preto je dôležité ich naspäť zaplavovať. Pravdepodobne ako sa tie plochy vysúšali, unikali plyny do ovzdušia a mohli horieť. Podobné úkazy boli zdokumentované aj inde v Európe.“

Revitalizované rašelinisko Trstinné lúky pri Spišskej Belej. Foto – Soňa Mäkká
Trstinné lúky pri Spišskej Belej. Foto – Soňa Mäkká

Klimatická zmena je tu už teraz divoká. Rašeliniská môžu ochrániť pred povodňami

Mesto Spišská Belá je jedným

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Klimatická kríza

Ochrana prírody

Životné prostredie

Slovensko

Teraz najčítanejšie