Denník N

Nemecko čelí masívnej čínskej aj ruskej špionáži. Podozriví sú dvaja hlavní kandidáti AfD do eurovolieb

Maximilian Krah je jednotkou na eurokandidátke nemeckej AfD. Podľa domácich médií sa zaplietol naraz do čínskych aj ruských záujmov. Foto - TASR/AP
Maximilian Krah je jednotkou na eurokandidátke nemeckej AfD. Podľa domácich médií sa zaplietol naraz do čínskych aj ruských záujmov. Foto – TASR/AP

Nemecká krajná pravica sa otriasa v špionážnych škandáloch. Vláda v Berlíne upozorňuje, že podobných prípadov bude viac.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dva roky po totálnej ruskej invázii na Ukrajinu sa ruská špionáž v Európe mimoriadne zintenzívnila, zhodujú sa v tom západní experti aj tajné služby.

Spolu s ňou je však veľmi aktívna aj čínska tajná služba, o čom svedčia viaceré čerstvé prípady v Nemecku. Len za posledný mesiac tam zatkli šesť ľudí podozrivých zo špionáže pre Rusko alebo Čínu.

„Všetky zatknutia vyslali jeden dobrý signál národom, ktoré nás sledujú,“ povedal pre BBC Felix Neumann z Nadácie Konrada Adenauera. Nemecko sa podľa jeho slov „zobudilo a nespí“.

Čelní kandidáti AfD sú podozriví zo špionáže

Špionáž oboch krajín pritom siaha do tých najvyšších politických kruhov. Medzi podozrivými sa ocitli rovno

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ruskí špióni

Svet

Teraz najčítanejšie