Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.
Kaskadér | The Fall Guy | 2024
csfd  imdb  kinobox
US premiéra: 03.05.2024
CZ premiéra: 02.05.2024
režie: David Leitch
hrají: Ryan Gosling, Emily Blunt, Aaron Taylor-Johnson, Winston Duke

Kaskadér: Recenze


ikona
Mr. Hlad
david leitchemily bluntfall guykaskadérryan gosling
Akce, romantika a pocta mistrům akčního řemesla v jednom obří zábavném balení.  

Co si člověk neudělá sám, to nemá. Když si tohle řekneme my a vrhneme se třeba na opravu koupelny, může to končit vytopenými sousedy, ponížením a voláním instalatérů. Když si to řekli Chad Stahelski a David Leitch, resuscitovali akční žánr. Dva kaskadérští veteráni dali dohromady pár milionů, zavolali kámoše Keanu Reevese a výsledkem byl John Wick. Těžko říct, jestli měli v plánu stát se ve svém oboru hvězdami, točit nejlepší žánrové filmy poslední desetiletky, trénovat herce tak, aby vypadali v akčních scénách uvěřitelně a dělat luxusní akční scény na klíč kolegům, ale povedlo se jim to. Takže i když se adaptace seriálu The Fall Guy, ve kterém si kaskadér v podání Lee Majorse hraje na soukromé očko, chystala pěkných pár let, je dobře, že skončila u nich. Zatímco Stahelski dál pokračuje ve Wickovi, Leith získal režisérské ostruhy u Atomic Blonde, dvojky Deadpoola, Hobbse a Shawa nebo Bullet Train a upřímně těžko si představit, že by Kaskadéra točil někdo vhodnější. A někdo, kdo by si to víc zasloužil. 

Už z upoutávek bylo jasné, že Kaskadér bude kombinovat detektivku, lehký nadhled, romantiku a bude i velkou poctou lidem, kteří na place padají z deseti metrů na zem, vrhají se za volantem do bouraček a nechávají si rozbíjet hubu, aby jejich slavnější kolegové nepřišli o vybělený chrup. Colt Seavers je jedním z nejlepších v oboru. Respektive byl, protože před pár měsíci jeden svůj kousek málem nepřežil a rozhodl se pověsit kariéru na hřebík, což ho bohužel stálo i vztah s kameramankou Jody. Ta teď povýšila na režisérku, chystá v Austrálii velkolepou sci-fi divočinu a Colt jí musí pomoct. Ne že by ho volala přímo Jody, ale ozvala se mu manažerka herecké superstar Toma Rydera, jenž beze stopy zmizel. A Colt ho má najít. A třeba mu to pomůže dát se znovu dohromady se starou láskou. 

Jestli vám příběh zní trošku cheesy, tak se nepletete. David Leitch totiž přistoupil ke Kaskadérovi možná jinak, než by se nabízelo. Ano, je to velká akční podívaná, avšak od začátku se tu hraje především o lásku. A taky o přežití. Co se toho prvního týče, tak si upřímně dovedu představit, že by ve filmu nevybouchlo jediné auto a nikdo se s nikým neporval a já bych si to užil úplně stejně. Nevzpomínám si totiž, kdy byl na plátně naposledy tak dobře sladěný pár jako Gosling a Emily Blunt. Jejich oťukávání, očividná vzájemná přitažlivost i minulost, za kterou ještě nestihli udělat tlustou čáru, dělají z Kaskadéra neuvěřitelně zábavnou romantickou komedii. Víte u ní, že ti dva skončí spolu, protože spolu skončit musí, ale je děsná pohoda dívat se na to, jak si vyříkávají staré křivdy (a Ryan Gosling u toho hoří). Perfektně napsané dialogy a absolutní chemie by z Kaskadéra udělaly parádní romantickou komedii. Jenže vy asi půjdete do kina kvůli akci, že jo? No a té si taky užijeme spoustu. A povedla se! 

Leitch se tu se svým týmem vyblbnul, s každou další scénou vymýšlí novou šílenost a celé je to povýšené o úroveň výš, protože nesledujeme, jak se tři auta honí po pláži a pak se jedno obrátí a udělá osm a půl otoček. Vedle toho totiž musíme sledovat i dalších pět aut s kamerami a působí to opravdu velkolepě. Celé natáčení, během něhož se odehrává značná část akčních scén, působí jako obří dětský tábor. Totální chaos, stres na maximu a lidi, kteří milují svou práci tu pobíhají, vymýšlejí kraviny a pak to všechno realizují. A baví se u toho, i když riskují život. Což nakonec evidentně platilo i pro samotné filmaře, když při závěrečných titulcích ukazují, jak scény vznikaly a chlubí se překonanými kaskadérskými výkony. Na člověka se ta radost z toho, že to auto vážně letělo vzduchem sedmdesát metrů a nikdo u toho neumřel, přenese velmi snadno. 

Do jisté míry pak může někoho lehce zklamat samotná detektivní linka, ale to, jak ji Leitch pojal, dává překvapivě smysl. Případ není složitý ani plný zvratů. Proč by taky měl, když se hrdina živí jako kaskadér a není to žádný vysloužilý polda? Colt dělá chyby, často se mu něco nepovede a když vidí mrtvolu, zvedá se mu žaludek, protože na tohle není stavěný. Je stavěný na to, aby se psem Jean-Claudem, který na pokyn kouše lidi mezi nohy, skákal autem nebo visel za jedoucím náklaďákem. Ovšem dává si u toho do pusy chránič na zuby a když to jde, tak se tomu vyhne. Protože jde pořád o vysloužilého kaskadéra, jenž si netouží hrát na hrdinu. Leitch se tu navíc lehce vysmívá trendům v akčním žánru a snaze „prostě tam nějak narvěte bitku na jeden záběr“. Nebojí se stříhat tam, kde je to potřeba, protože ví, že výsledku to nevadí a bude to vypadat dobře. Nač machrovat něčím, k čemu není důvod, když se to může udělat pořádně? 


Přehrajte si trailer
Kaskadér chce být hlavně zábavný film. Takový, ve kterém si najde něco každý. Milovníci akce jí dostanou hromadu, fandové romantiky jí tu najdou mnohem víc, než by čekali (a ti, kdo romantiku nemusí, zjistí, že jim tu vůbec nepřekáží) a celé je to příjemně lehké, občas úsměvně sebeshazovačné a viditelně s nadšením natočené. Není těžké se na tuhle kombinaci naladit, takže ke konci člověku ani nevadí, že se Leitch trošku utrhne ze řetězu a finále se zvrtne v jednu velkou akční divočinu. Protože to dělá s nadšením on, jeho herci, štáb i ten dav kaskadérů, kteří si tu společně natočili film, v němž se můžou vyřádit a ukázat prostředníček akademii za to, že jim dlouhé ruky upírá oscarovou kategorii. Dovedu si představit, že pro lidi z oboru je tahle obrovská, upřímná a s radostí natočená pocta jejich řemeslu mnohem víc než soška a večer na červeném koberci, kde by stejně všichni spíš než jejich pád z třiceti metrů řešili, v čem přišla Margot Robbie. 

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (13)

Verdikt

avatar8/10

Mr. Hlad

Kaskadér Ryan Gosling musí najít ztracenou filmovou hvězdu, aby zachránil film své lásky Emily Blunt. A kvůli ní si projde peklem. David Leitch natočil zábavnou poctu kaskadérskému řemeslu a všem, kdo se mu věnují. Kombinuje skvělou akci s překvapivě ještě lepší romantikou, příjemným nadhledem a humorem a očividnou radostí z toho, že může blbnout na place s kamarády, se kterými strávil celou kariéru. A skvěle se na to kouká.



Hodnocení redakce

  • avatar8/10

    Spooner

  • avatar9/10

    do_Od

  • avatar7/10

    Jokolo


Hodnocení čtenářů

  • avatar9/10

    Ravenhorn

  • avatar7/10

    Silence

  • avatar8/10

    speedy.mail

  • avatar8/10

    cabal

  • avatar7/10

    Slide

  • avatar8/10

    Cross

  • avatar8/10

    Tomino

  • avatar6/10

    Phil cze

  • avatar6/10

    the dark knight

  • avatar8/10

    BranoZ

  • avatar7/10

    belasis

  • avatar8/10

    THORCZ

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace