Smaragdové pláže a divoká krajina Sardinie 

Smaragdové pláže a divoká krajina Sardinie 

Po Sicílii druhý největší ostrov Středozemního moře je známý svými nádhernými plážemi. Díky odstínům modři a bělounkému písku hrají La Maddalena, Costa Smeralda a Capo Carbonara prim v celém Středomoří. Vydáme se ale i do historických měst s rušnými uličkami, restauracemi a nabídkou sardinských specialit nebo na výlety k žulovým skalám při pobřeží i do hornatého vnitrozemí – vápencového pohoří Supramonte, které se táhne od nejvyšší hory ostrova přes soutěsku Gorropu až do zálivu Orosei. 

Pláže a riviéra na Costa Smeralda 

Smaragdové pobřeží a jeho přepychové hotely se táhnou při severozápadu ostrova od městečka Porto Rotondo až k exkluzivnímu jachtařskému přístavu v Porto Cervo a představuje místo jakéhosi letního srazu evropských boháčů. Přestože je oblast velmi vyhledávaná a do nedalekého města Olbia směřuje velká část trajektů a letadel, najdete tu i klidné pláže bez lidí.  

V jedné z pohádkových zátok Cala di Volpe leží písečná Liscia Ruja. Téměř kilometr dlouhá a místy až 50 metrů široká pláž dává dost prostoru pro každého, můžete si tu vypůjčit slunečník a najdete tu také restauraci. Přilehlý mys Capriccioli s malými zálivy průzračného smaragdového moře nabízí spousty plážiček oddělených občasnými skalisky, dunami a porosty myrty a jalovců – i tady budete mít dostatek soukromí. Naproti tomu malá a dobře ukrytá písečná pláž Spiaggia del Principe bývá sice málokdy prázdná, ale je perfektně chráněná a skvělá pro malé děti. Právě krásou této pláže byl v šedesátých letech uchvácen šejk Aga Khan, který skoupil pozemky a stál u zrodu výstavby i samotného názvu Costa Smeralda. 

Na severu Sardinie leží mys Capo Testa s bizarními žulovými skalami, majákem a zajímavými místy ke koupání. Můžete se vydat do údolí Valle della Luna, v jehož ústí leží malá pláž. U městečka Palau se tyčí Capo d’Orso – mohutný skalní blok obroušený vodní a větrnou erozí do tvaru obrovského medvěda. 

La Maddalena je „Karibikem Středomoří“ 

Z Palau si určitě udělejte vícedenní výlet na blízké souostroví La Maddalena. Tyrkysová voda a velmi členité pobřeží s mělkými zátokami, bělounký jemný písek, nádherné podmořské scenérie a minimum lidí dává souostroví přízvisko „Karibik Středomoří“. Souostroví se skládá ze sedmi velkých a asi čtyřicítky malých ostrůvků. Ubytovat se dá přímo na hlavním ostrově La Maddalena nebo souostroví můžete prozkoumat ze soukromé jachty.  

Ostrov Caprera, kde Giuseppe Garibaldi strávil posledních 26 let svého života, je spojen s Maddalenou mostem. Nejkrásnější pláž Cala Coticcio na východním pobřeží ostrova Caprera je pokryta jemným bílým pískem, omývána mořem hrajícím tisícem tyrkysových odstínů a chráněná nádhernými útvary narůžovělých kamenů.  

Slavná je také Spiaggia Rosa na ostrově Budelli. Za růžovou barvu písku může výskyt červeného korálu. Neposlušní turisté mohou zase za to, že je nyní toto místo uzavřené a můžete jej obdivovat pouze zpovzdálí. Oblíbenou koupací zastávkou výletních lodí je ostrůvek a stejnojmenná pláž Cala Santa Maria. 

Smaragdové pláže a divoká krajina Sardinie 

Vnitrozemí patří pastevcům, korkovému dubu a podivným nuraghům 

Na rozdíl od Korsiky není vnitrozemí Sardinie tak rozeklané a malebné, zajímavá jsou však obrovská stáda koz a ovcí a také kopce porostlé háji olivovníků a korkových dubů. Tady se můžete toulat přírodou, narazit na pastýře nebo se zastavit na některé z farem označených jako „agriturismo“ s nabídkou místních vín, sýrů nebo likérů. 

Sardinie je vedle Portugalska a Španělska významným producentem přírodního korku. Zdejší korkové duby s typicky pokřivenými větvemi mnohde dosahují stáří až 200 let, a protože má strom schopnost regenerace, opakovaně každých 6 – 12 let poskytují kvalitní přírodní korek.  

Cestou vnitrozemím na jih se zastavte u podivných kamenných staveb nuraghi. Kamenné kruhové stavby postavené z obrovských balvanů bez pojiva jsou pozůstatkem přes tři tisíce let staré kultury a na ostrově je jich prý přes 7000. Při tápání stavbou s mnoha schodišti, komorami bez oken a úzkými průchody si budete připadat trochu jako v bludišti. Nejznámější a nejvýznamnější nuraghi najdete v jižní vnitrozemské části ostrova u obce Barumini, asi hodinu cesty na sever z Cagliari.  

Nejširší nabídku průvodců a map Itálie (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz

KNH

Sardinské hory jsou pusté a suché 

Nejzelenější oblastí vnitrozemí je žulové pohoří Monte Limbara asi 40 kilometrů západně od Olbie. Tady můžete autem vyjet až do výšky 1200 metrů pod hlavní vrchol a vyrazit na horskou túru sytě zelenými voňavými piniovými lesy do divoké horské krajiny. Pěkná je například procházka kolem kostelíka Panny Marie Sněžné na vyhlídkový vrchol Punta Gjucantinu. 

Nejvyšší hory najdete dále na jihu, v samém srdci Sardinie. V největším ze tří národních parků na Sardinii, národním parku Gennargentu, se do výšky 1834 m zvedá Punta La Marmora, nejvyšší hora ostrova. Celodenní výstup můžete začít na parkovišti pod lyžařským vlekem na Bruncu Spina (1590 m), stezka vede po travnatém oblém hřebeni s krásnými výhledy až na vrchol. Druhá trasa začíná na parkovišti u chaty Rifugio Sa Crista (1500 m), pokračuje úbočím údolí Cerceddu Escra s několika stinnými studánkami, až vystoupá na hlavní hřeben před vrcholem.  

Na východ od národního parku Gennargentu se od moře tyčí nepřístupné vápencové útesy v zálivu Golfo di Orosei. Na většinu pláží se dostanete buďto lodí, nebo během několikahodinového treku. Snadno dostupná je pouze oblázková pláž Cala Fuilli sevřená mezi bílými útesy – leží na konci pobřežní silnice vedoucí z letoviska Cala Gonone. Koho omrzí koupání, může se vydat na průzkum vápencového kaňonu, obdivovat horolezce nebo se kochat pohledem na kvetoucí stromové oleandry. 

Smaragdové pláže a divoká krajina Sardinie 
Smaragdové pláže a divoká krajina Sardinie 

Historické Cagliari a pláže na Capo Carbonara 

Na jihu Sardinie leží hlavní a největší město Cagliari s historickým hradem, přístavem a mezinárodním letištěm. Město bylo založeno už Féničany a díky strategické poloze blízko Afriky tu dodnes cítíte směs středomořské a africké kultury. Od přístavní promenády Via Roma jděte vzhůru do uliček nejstarších částí města, Casteddu a Mariny. Všimněte si renesančního kostela S. Agostino a průčelí katedrály, které je napodobeninou dómu v Pise. Můžete si projít úzké uličky v okolí hradu, odkud přes panoramatické terasy sestoupíte na živá náměstí s mnoha kavárnami, restauracemi a obchůdky. Ve stínu palem si můžete vychutnat kávu, místní víno nebo nějakou specialitu.  


Tento článek vyšel v časopise TRAVEL LIFE. Kup si předplatné časopisu TRAVEL LIFE a žádný skvělý článek o cestování už nikdy nezmeškáš. Najdeš v něm nejžádanější destinace, tajné tipy, krásné fotky, rozhovory s našimi i zahraničními cestovateli. AŤ VÍŠ, KAM PŘÍŠTĚ.

Protože jste v Itálii, na jídelních lístcích najdete pizzu nebo špagety, avšak sardinská kuchyně se od té pevninské velmi liší. Zdejší pastevci, sedláci a rybáři totiž mají své vlastní tradice – typický je například místní tenký chléb zvaný pane frattau, který si můžete dát třeba s jehněčím masem. Tradiční jsou pečená selata a jehňata, místní specialitou je pečení v zemi, tak zvané carraxiau.  

Východně od Cagliari leží mys Capo Carbonara s rezervací, která chrání vzácnou mořskou trávu posidonia. Nedaleko městečka Villasimius můžete vyzkoušet malou pláž Punta Molentis, kde uzavřená podkova písku a mělká voda vytváří dokonalé brouzdaliště pro malé děti, na druhé straně kosy pak najdete kamenité pobřeží skvělé pro šnorchlování. Naprostý skvost pak představuje pláž Giunco ležící na samém jihu Capo Carbonara. Přímo pod strážní věží tu najdete bělostný písek pláže s bezpečným koupáním. Pláž tu v jednom místě tvoří jakousi hráz, oddělující slanou mořskou vodu od sousední laguny s plameňáky. Větší část pláže je veřejná a část patří pětihvězdičkovému hotelu Timi Ama, nádherně položenému hned u laguny. Můžete si tu půjčit mořský kajak, jachtu nebo si zajezdit na vodních lyžích. Kdo se nechce jenom oddávat vodním sportům, může vyrazit na půlhodinový výšlap ke strážní věži. Cesta je tu a tam značená a dobře patrná v jinak neprostupných křoviscích. Od strážní věže se vám otevře nádherný pohled na pobřeží a hory jižní Sardinie.  

Jihozápadně od Cagliari se dochovaly pozůstatky antického města Nora. Na archeologickém nalezišti můžete obdivovat římské sloupy, mozaiky, trosky římských lázní nebo antického divadla. O kus dále na západ od městečka Chia se podél silnice táhnou kilometry dlouhé pláže chráněné od západu mysem Capo Teulada. Písek tu často tvoří rozsáhlé duny a občas i jezírka, kde můžete spatřit plameňáky. 

Smaragdové pláže a divoká krajina Sardinie 
Smaragdové pláže a divoká krajina Sardinie 

Tipy redakce 

  • Capo Caccia a Neptuonva jeskyně – vápencové útesy na severozápadě, poblíž historického městečka Alghero, z něhož jezdí k mysu turistické lodě. Neptunovu jeskyni tvoří několik podzemních jezírek a sálů vyzdobených krápníky a stalaktitovými varhanami.  
  • Pláž Rena Maiore – jemný písek a skvělé podmínky pro koupání i šnorchlování u pobřežních skal a díky orientaci na severozápad tu můžete krásně pozorovat západ slunce. 
  • Ostrov Tavolara – výrazný skalnatý ostrov asi 15 kilometrů východně od Olbie. Na západním výběžku jsou nádherné pláže, a pokud máte rádi výlety, určitě vás zláká pěšinka vedoucí přes ostrov na východní cíp. 
  • Cascate Le Quarci – nejhezčí sardinské vodopády jsou přístupné ze silnice z Ulassai na západ do Santa Barbara. Voda z náhorní plošiny Baulassa a Martalaussai padá asi 70 metrů dolů z útesu a vlévá se do jezírka.  
  • Gola di Gorropu – vznikla v krasovém pohoří Supramonte mezi národním parkem Gennargentu a Golfo di Orosei. Kaňon zformovala řeka Flumineddu, která nyní teče v podzemí. Na nejužších místech je soutěska široká jen 5 – 10 metrů, zatímco výška stěn dosahuje 300 až 450 metrů.  

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí